Cibes Salatası

Cibes

Bilirsiniz Ege'nin otları çok meşhurdur. Hangi semt pazarına gitseniz mevsimine göre çeşit çeşit otlar görürsünüz. Deniz börülcesi, ısırganotu, arapsaçı, radika, cibes, turp otu, gelincik otu ilk anda aklıma gelenler. Bunlardan karışık nefis otlu börekler yapabileceğiniz gibi, kavurup üzerine yumurta kırabili ya da sarımsaklı yoğurt gezdirebilirsiniz. Bir başka seçenek de soslayıp salata yapmak. Ben bugün bu otlardan biri olan "cibes salatası"nın tarifini vereceğim. Cibes Ege dışında bilinen ya da bulunabilen bir ot mudur bilmiyorum, ama bulursanız kaçırmayın derim. Özellikle balık sofrasına çok yakıştığını düşündüğüm bir salata bu. Bilmeyenler için yukarıya pişmemiş halinin fotoğraflarını da ekledim. Bu topraklarda yaşayıp bu kadar çeşitli ota, sebzeye, güzel zeytinyağlarına kolayca ulaşabildiğimiz için çok şanslıyız :) Gelelim tarife:

Malzemeler:
  • Yarım kilo cibes
  • Limon
  • Tuz
  • Zeytinyağı
  • Su
  • Nar ekşisi (isteğe bağlı)
  • Sarımsak (isteğe bağlı)
Yapılışı:
  • Cibesleri bol suda yıkayın, hatta 10-15 dk sirkeli suda bekletin.
  • Derin bir tencereye su ekleyin kaynatın, bir miktar tuz atın, ardından bütün halde cibesleri atın.
  • Cibeslerin sap kısımları yumuşayana kadar pişirin (bu arada kapağın açık kalmasında fayda var, o zaman rengini daha iyi koruyor, bu tüm haşlanan sebze ve otlar için geçerli)
  • Haşlandıktan sonra süzün, iri iri doğrayın, ılık hale geline limon, tuz, zeytinyağı, sarımsak ve nar ekşisinden oluşan sosu (sos için ölçü vermiyorum, çünkü, tuz, yağ, ekşi miktarı sağlık durumuna ya da damak tadına göre değişiklik gösterebilir) gezdirip karıştırın. (zeytinyağını en son ekleyin çünkü yağ bir tabaka oluşturp tuz, limon vs.nin otla bütünleşmesini engelliyor, sarımsağı ben seviyorum, ama isterseniz eklemeyebilirsiniz, bu salatanın vazgeçilmezleri limon ve zeytinyağı)

Yorumlar

  1. cibes maalesef Ankara'da bulunmayan ve bilinmeyen bir ot. ama ege ile bağlantısı olanların ulaşıp bunu denemesini tavsiye ediyorum.

    YanıtlaSil
  2. Melikecim, Ankara'ya da cibes gönderelim ya da siz gelin, sırf zengin ot ve yemek çeşitleri için bile İzmir'e gelmeye değer :)

    YanıtlaSil
  3. En çok sevdiğim ottur cibes.Ben pazardan alırken biraz fazla alıp,haşlayıp bir kısmını buzluğa atıyorum.çıkarınca eritip soslayıp servis ediyorum,çok güzel oluyor.Elinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  4. Seçil, ben de çok severim, buzluğa koymayı hiç denememiştim, güzel fikir :) çok teşekkürler yorumunuz için...

    YanıtlaSil
  5. Cibes; kara lahana olarak bilinen otun orta kısmında bulunan genç sürgün yapraklardır.

    YanıtlaSil
  6. elinize sağlık, cibes otu egenin incisi karaciğer dostu, a vitamini kaynağı çokda lezzetlidir.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Düşüncenizi paylaştığınız için çok teşekkürler!

Bu blogdaki popüler yayınlar

Patates Buğulama

Fırında Akya Balığı

Ege Usulü Zeytinyağlı Kabak