Taj Mahal

Sevgili Gurme'miz bugün bize güzel bir Hint restoranını tanıtıyor. Değişik tatlara açıksanız ve dünya mutfaklarını merak ediyorsanız bu yazı ilginizi çekecektir.


Dünyanın en büyük aşkının ölümsüz eseridir Tac Mahal. Büyük hükümdar Şah Cihan’ın çok sevdiği eşi Banu’nun ölümü üzerine yaptırdığı, dünyanın en güzel aşk örtüsüdür. Bu aşk Şah Cihan’da o kadar büyüktür ki eşi, çok sevdiği Banu’nun ölümünden iki yıl sonra ancak kendisine gelebilmiş ve her ikisi için ölümsüzleşecek olan dünyanın yedi harikasından biri kabul edilen Tac Mahal’i yaptırmıştır. Dünyanın dört bir yanından getirilen değerli taşlarla, devrinin en büyük mimarlarına (Mimar Sinan’ın öğrencileri Mehmet İsa ve Mehmet İsmail’e) yaptırılmıştır. Binanın mimari özellikleri, sütun ve köşelerdeki simetriler, kullanılan malzemenin paha biçilemez oluşu ve ince sanatçılık özellikleri Tac Mahal’i değerli kılar. Dünyada aşk için yapılmış olan en güzel ve en büyük anıttır. Hindistan’ın Agra şehrinde bulunan bu eser, aynı zamanda Hindistan’ın da sembolü olmuştur.



Bugün sizlere bu sembol ismi kullanan şirin tatil beldemiz Marmaris’in en işlek yerinde bulunan Taj Mahal restoranından bahsedeceğiz. Hint mutfağının ülkemizdeki en güzel temsilcilerinden biri olan bu restoran lezzeti ve ambiyansıyla misafirlerine tatlı saatler geçirtiyor.



Özel baharatları ile bilinen Hint mutfağı birbirinden güzel yemekleriyle de damaklarımızda farklı lezzetler bırakmakta. Hint mutfağına baktığımızda ellerindeki en büyük zenginlik olan baharatı yemeklerinde çok iyi kullandıklarını görüyoruz. Özellikle hafif yağda hazırladıkları yoğunlaştırılmış baharat ve soslar Hint mutfağında öne çıkanlar. Öncelikle şunu belirtmeliyiz ki bir Hint mutfağında yemek yiyorsanız önyargılarınızdan arınmış, değişik lezzetlere açık olmalısınız, yoksa etle verilecek olan tatlı sosa ilk etapta burun kıvırabilirsiniz. Hint mutfağında kullanılan baharatlara kısaca bakacak olursak zencefil, mango tozu, kişniş, kakule, zerdeçal, muskat vb. günümüzde bizim de sofralarımızda kullanabildiğimiz baharatlardan oluşmaktadır.

Hint mutfağını özel kılan ise bu baharatların kullanımında asla cimriye kaçmamalarıdır. Pirinç pilavındaki safranın tadını doya doya çıkarabilirsiniz veya bir ızgara yemeğindeki baharatları tüm yoğunluğuyla damaklarınızda hissedebilirsiniz. Bu arada ülkemizde çokça kullanılan körinin karışım bir baharat olduğunu bilmekte de yarar vardır. Yapılan yemeğe göre karışımda kullanılan baharat miktarı değişiklik gösterir.
Ayrıca Hint mutfağı için ufak bir not, yemeklerde dana eti kullanılmaz veya çok nadir kullanılır, bu yüzden bir Hint restoranında dana eti bulamayacağınızı da bilmekte yarar vardır. Yemeklerde kullanılan soslar acılığına ve tatlı-ekşi kıvamına göre ayrılmaktadır. Basmati Pirinciyle yapılan yemeklerin lezzeti de bir başka olmaktadır. Tatlıları da güzeldir ve tabiî ki baharatlıdır ancak bunları yapabilen restoranlara ülkemizde rastlamak pek mümkün değildir.

 Taj Mahal, Hint mutfağını ülkemize taşıyan özel bir restorandır. Adımınızı attığınız anda sizi Hindistan’daymışsınız hissini uyandırıverir. Çalışanlarının çoğunluğu Hint vatandaşıdır, kullanılan malzemeler özel olarak Hindistan’dan getirilmekte, yemekler Hint ustalara emanet edilmektedir. Ambiyans olarak da gayet şık olduğu söylenebilir. Turistlerin çokça rağbet ettiği bu mekân, görülmeyi hak etmektedir.



Yemeklerine bakacak olursak, yemeklerde kullanılan sosların değişiklik gösterdiğini, diğer malzemelerinin pişiriliş tarzının birbirleriyle aynı olduğunu söyleyebiliriz. Masala denilen soslar vardır ki bunlar acılığına göre değişiklik gösterir aynı zamanda tatlı ekşi soslarını da denemenizi öneririm (Bakalım Hindistan Cevizinin tadını alabilecek misiniz?). Ayrıca Samosa güzel bir aperatiftir. Hamur içerisinde acılı sebze, yerine göre tavukla yapılıp kızartılan hoş bir lezzettir. Chicken Spring Roll, bizim dürüme benzeyen ama baharatlarla tavuk etine ayrı bir lezzet verilmiş başlangıçlardan biridir denemenizi öneririm. Önemli lezzetlerden biride tikka masala sosuyla yapılmış tavuktur ki yapımı meşakkatli yemesi de bir o kadar zevklidir. Tavuk eti, kimyon, kakule, sarımsak, muskat, zerdeçal gibi baharatlarla marine edilir ve domates, zencefil, sarımsak, kişniş, karanfil ve krema ile sosu hazırlanır, ortaya ise harika bir lezzet armonisi çıkar. 


Mercimek unuyla yapılan papadums ise lezzetli bir atıştırmalık olarak önünüze getiriliyor.

 Basmati pirinciyle yapılan pilavları da sizi etkiliyecektir. Özellikle pilavda kullanılan karanfil, karabiber ve sürpriz baharatlarıyla her tattığınızda sizi şaşırtacak ama bir o kadar da iştahınızı açacaktır. Bu restoranımızda maalesef Hint tatlılarını bulunmamakta, bundan dolayı tatma imkânınız olamayacak ama yiyeceğiniz yemekler size yeterince memnun edecektir.


Yolunuz Marmaris’e düşerse yemek için güzel bir alternatifiniz var bizden söylemesi.

Ambiyans : 3 ***
Fiyat : 2 ***
Lezzet : 3 ***


Adres : Kemal Elgin Bulvarı Karacan Plaza No: 54/17
Tel : 0252 417 44 52

Web Adresi : http://www.tajmahalmarmaris.com/

Yorumlar

  1. Birbirinden güzel resimler. Harika bir paylaşım. Çok teşekkür ederim.

    Saygılar.

    YanıtlaSil
  2. Hint yemekleri ilgi çekici, denemeye değer...

    YanıtlaSil
  3. Değişik yemekleri denemeyi çok seviyorum, bahsettiğiniz restoranı not aldım, ilk fırsatta deneyeceğim. Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Bu tarz yazılarınızın devamını beklerim.

    YanıtlaSil
  4. Muhteşm bir yazı olmuş şekerim.

    Yazının başındaki bilgileri okurken aklıma "slumdog millionaire" filminde çocukların turistlere tac mahali anlatışı geldi, yine koptum gülmekten :))

    YanıtlaSil
  5. Muhteşem bir yazı olmuş şekerim, zevkle okudum, yolum düşerse mutlaka uğrayacağım.

    Bu arada baştaki tanıtımı okurken, aklıma "slumdog millionaire" filminde çocukların turistlere tac mahali anlatışı geldi ve çok güldüm yine :))

    YanıtlaSil
  6. Fuat Bey, asıl biz teşekkür ederiz, düşüncenizi paylaştığınız için :) Bizden de saygılar...

    Ecem Hanım, kesinlikle aynı fikirdeyim :)

    Zeynep Hanım, çok teşekkürler, ne kadar yorum o kadar yazı :)))

    Mügecim, çok teşekkürler, sen söyleyince hatırladım o sahneyi ben de çok güldüm :)))

    YanıtlaSil
  7. Marmaristeyken burada yemek yeme fırsatım olmuştu, çok keyifli bir yer kendinizi farklı bir dünyada hissediyorsunuz, genelde yabancılar tercih ediyor, izmirde de taç mahal diye bir yer açılmış içeriğini bilen var mı? Güzel bir yerse gidilebilir

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Düşüncenizi paylaştığınız için çok teşekkürler!

Bu blogdaki popüler yayınlar

Patates Buğulama

Sarmaşık Kavurması

Ege Usulü Zeytinyağlı Kabak