Panorama 1453


İstanbul gezimizde ziyaret ettiğimiz yerlerden biri de Eyüp Camii ve türbesiydi.  Orada dua etmek ve oradaki manevi havayı hissetmek huzur vericiydi. Sonraki İstanbul ziyaretlerimde de mutlaka gitmek isterim.  





Eyüp'ten sonra vaktimiz sınırlıydı, kalan vaktimizde ya teleferikle Piyer Loti'ye çıkıp doyumsuz manzara eşliğinde çay içecektik ya da yeni açılan Panorama 1453'ü gezecektik. Biz tercihimizi ikinciden yana kullandık. İtiraf etmeliyim ki başta sıkıcı bir müze ziyareti olmasından korkuyordum, ama kesinlikle öyle değildi!





 

Panorama'nın maketi 

 


 

Panorama 1453, İstanbul'un fethini anlatıyor, hatta anlatmakla kalmayıp yaşatıyor :) Müzenin ilk katında İstanbul'un fethini  anlatan minyatürler, çizim ve planlar yanlarında açıklamalarıyla birlikte yer alıyor.


















 Müzede fetihle ilgili belgeselleri izlemek de mümkün.


İkinci kata oldukça karanlık bir merdivenden çıkılıyor. Karanlıktan epey aydınlık olan bu kata gelince insan kendini dış mekanda hissediyor. 38 metre çaplı bir yarım küre üzerine yapılan resimler ve etrafa yerleştirilen top, fıçı gibi objeler gerçeklik hissini artırıyor.











 










 


 


 

Üç boyutlu resimler fondaki tekbir sesleri, mehter marşı ve top sesleri ile bir araya geldiğinde fethin ruhunu hissediyorsunuz. Müzeden her birimiz çok etkilenerek çıktık. İstanbul'a gittiğinizde bu müzeyi mutlaka görün derim. İstanbul'daysanız yaşadığınız güzel şehrin nasıl fethedildiğini zaten gidip görmüşsünüzdür :)




Bulutların arasında Fatih'in yüzünü görebildiniz mi? Göremediyseniz bir de aşağıdaki fotoğrafa bakın :) 


Müze hakkında bilgi edinmek ve sanal gezinti için müzenin linkine tıklayabilirsiniz.

Yorumlar

  1. 2 yıl önce gittim çok etkilendim, aslında nice merak edilen savaşlar var bunların devamı olsun çok isterim. ki bu müze panaromalar içinde bir ilke de imza atmış. giriş katındaki alışveriş dükkanı bile ayrıca düşünülmüş ürünler çok özledi süpper.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Düşüncenizi paylaştığınız için çok teşekkürler!

Bu blogdaki popüler yayınlar

Patates Buğulama

Sarmaşık Kavurması

Ege Usulü Zeytinyağlı Kabak