Çeşme Lezzetleri


Çeşme yazı dizisine başladık bitmiyor, Çeşme anlatmakla bitmez tabi :) Bu yazıda da birkaç manzara fotoğrafından sonra :) Çeşme'deki birkaç lezzet durağına değineceğim.



Çeşme sahillerinden kareler...

Söz edeceğim mekânlardan bir tanesi aşağıda fotoğraflarını göreceğiniz Rumeli Pastanesi. Bu pastanenin dondurmaları o kadar lezzetli ki yazın her daim önünde uzun bir sıra görmek mümkün. Özellikle sakızlı dondurmasıyla ünlü ama kavunlu, karadutlu, çeşme limonlu, vişneli, şeftalili vs bütün çeşitleri güzel, denedim :) Farklı bir lezzet olarak tahin-pekmezli dondurmayı da önerebilirim. Dondurmalarında aroma yerine meyvenin kendisini kullanıyorlar. Kavunlu dondurmanın lezzeti Ovacık kavunundan, limonlunun lezzeti Çeşme limonundan geliyor yani. Bu arada Türkiye'de sakızlı dondurmayı ilk yapanın onlar olduğunu da belirtmeden geçmeyelim.

Mekan olarak mütevazi bir yer. 1945'den beri hizmet veren pastanenin dondurmaları dışında reçelleri de ünlü... Çeşme'ye gittiğinizde çarşıda yer alan bu pastaneden dondurma yemeyi ve evinize götürmek için reçel almayı unutmayın, eminim çeşitler arasında seçim yapmakta zorlanacaksınız :)

Rumeli Pastanesi

Portakal kabuğu, bergamut, ceviz, patlıcan, karadut gibi çeşitli sebze ve meyvelerin reçellerini bulabilirsiniz. Ayrıca pastanenin içinde pek çok gazete ve dergide kendileri hakkında çıkan haberlerden ve buraya uğrayan ünlülerin fotoğraflarından oluşan sergiyi de görebilirsiniz :)


Limon kabuğu, antep fıstığı ve sakız reçeli...

*****


Bugün söz edeceğim bir başka lezzet durağı İmren Lokantası. Lokanta yaz kış açık (12.00-23.00 arası), en işlek zamanı akşam saatleri, gündüzleri fotoğrafta gördüğünüz gibi sakin. Ama akşam oturacak yer bulunması zor. Yemek için geç denilebilecek saatlerde bile tıklım tıklım olduğunu göreceksiniz. Çarşı da yer alan bu lokanta daha çok tencere yemekleriyle ünlü. Soğan yahnisi, güveç, yaprak sarması, (mevsiminde) enginar dolması, yaprak sarması en çok tercih edilen lezzetlerden. İsteyenler için sulu yemek dışında ızagara çeşitleri de var. Ama tabi asıl vazgeçilmezler zeytinyağlılar. Malum Ege mutfağı denince akla zeytinyağlılar ve ot yemekleri gelir.

Yeri gelmişken Çeşme hakkında güzel bilgiler içeren Food and Travel'ın Çeşme ekinden otlarla ilgili bir pasaj aktarmak istiyorum: "Çeşme'de yaklaşık 100 çeşit ot yetişir. Bunu söyleyen rahmetli Turhan Baytop Hoca... Burada yaşayanlara "Çeşme'de hangi otlar yenir" diye sorduğunuzda Giritli anneannelerinin ağzıyla yanıt verirler hemen: "Biz keçinin yediği her otu yeriz!" Sarmaşık, ebegümeci, ısırgan, kenger, hindiba, şevketibostan, gelincik, labada, kuşotu, sinirotu, helvacık, radika, deniz börülcesi, kuşkonmaz, arapsaçı, marata, tarlaçakısı, tarlaçivisi, suteresi Çeşme'de, dolayısıyla da esnaf lokantalarında en çok tüketilen otlar arasında. İmren'in sırrı, otların mümkün olduğunca az haşlanıp yeşil rengini koruması; otları sadece limon suy ve asit oranı 0,5'ten az olan sızma zeytinyağıyla tatlandırarak ılık sunması. İmren'e uğrayın ve yanınızda oturan bir Çeşmeliye yediğiniz otun faydalarını sorun. Bir Egeli olarak size ebegümeci yaprağının kaynatılıp içildiğinde sinirleri kuvvetlendirdiğini, turp otunun ağrı dindirdiğini, deniz börülcesinin guatr hastalığına iyi geldiğini keyifle anlatacaktır."

Aslında Çeşme'de söz edecek daha çok lezzetli mekân var ama onlar da başka yazılara kalsın :)

Çeşme'yle ilgili diğer yazı ve fotoğraflarıma da bakmak isterseniz.

Yorumlar

  1. çesmede olup da tokmak hasan ın karnıyarıgını yemediyseniz çok yazık olur ayrica muhallebisi de bir okadar denemeye değer..gul guclu

    YanıtlaSil
  2. olur yeriz karnıyarığı gidersek mewrak etmeyin :)


    Egecim çok güzel fotolar dün bende neyseki ayağımı suya sokabildim bu sene ilk defa:)

    sakız reçelini çok merak ettim

    YanıtlaSil
  3. Gül Hanım, yazıda da dediğim gibi Çeşme'de tadılacak lezzet, gidilecek mekan çok. Öneriniz için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  4. Aylincim, çok teşekkürler yorumun için, sakız reçeli reçelden çok macun kıvamında, kaşık kaşık da yenebilir, sütlü tatlılarda sakız aroması olarak da kullanılabilir.

    YanıtlaSil
  5. Bergamut reçelini ben çok sevmedim belki güzeline rastlamışımdır ama cevizin tadı güzelse ve reçel iyi yapılmışsa ceviz reçeli gerçekten çok güzel oluyor. Sakız reçelini çok merak ettim, ege dediğin gibi sütlü tatlılarda kullanılıyormuş. Çeşme'ye gidersem mutlaka deneyeceğim.

    YanıtlaSil
  6. Bidoluhayat, ben de ceviz reçelini seviyorum, sakız reçeli Çeşme dışında, İzmir'de kipa gibi büyük marketlerde de satılıyor ama diğer illerde durum nedir bilmiyorum, sevgiler :)

    YanıtlaSil
  7. İstanbul'da da var kipa aslında oraya bakabilirim, pek çok ege'ye has gıdayı burada bulabiliyorum. Sakız reçeli hiç aklıma gelmemişti. İyi hatırlattın teşekkürler.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Düşüncenizi paylaştığınız için çok teşekkürler!

Bu blogdaki popüler yayınlar

Patates Buğulama

Sarmaşık Kavurması

Ege Usulü Zeytinyağlı Kabak