İzmir'in İncilerinden: Foça



Foça, Ege'nin şirin sahil ilçelerinden birisi... İzmir'e uzaklığı yaklaşık 70 kilometre. Eski Foça ve Yeni Foça olarak iki bölgeye ayrılmış.


 Ben sizlerle bu yazımda Eski Foça ile ilgili izlenimlerimi ve fotoğraflarımı paylaşacağım.


Bu Akdeniz fokları Foça'nın sembolü, aynı zamanda Foça adının da kaynağı. Yapılan günlük tekne turlarında bu fokları görme şansınız olabilir. Bu tekne turlarında çevredeki adaları da görme imkanı oluyor.


Turdaki önemli noktalardan bir tanesi Siren Kayalıkları. Efsaneye göre bu kayalıklarda eskiden çok güzel ve davetkar bir ses duyulurmuş ve o sese takılıp giden denizciler bir daha geri dönmezmiş.


Foça'yla ilgili yaygın bir de hikaye var: Bu hikayeye göre Foça'da bir "kara taş" varmış ve bu taşa basan Foça'dan kopamaz, buraya yerleşirmiş. Zaten bu taşa basmasanız da Foça'nın güzelliği insanı öyle büyülüyor ki yerleşmek mümkün olmasa da tekrar gelmenin planlarını yapıyorsunuz :)


Beşkapılar Kalesi antik çağdan kalma bir yapı. Kısmen tahrip olmuş bu tarihi yapının en iyi korunmuş bölümleri Bizans-Ceneviz ve Osmanlı dönemlerinde onarılan kısımlarmış.



Adından da anlaşılacağı gibi beş tane kapısı var.


Kalenin dış duvarında yer alan Osmanlıca bir yazı.




Kalenin içinden görüntüler...

Foça, eski bir İyon uygarlığı olan Phokaia'nın kalıntıları üzerine kurulmuş bir yer. Dolayısıyla uzun yıllardır bu bölgede arkeolojik çalışmalar yapılıyor ve önemli tarihi eserler gün yüzüne çıkarılıyor.


Foça'da küçük pansiyon ve oteller ve şirin balıkçı lokantaları var. Burada dilediğiniz balığı seçip pişirilmesini isteyebilirsiniz. Foça'nın yoğurtlu kupa balığı meşhur. Radika, turpotu, hardalotu gibi ot çeşitleri Ege'nin nefis zeytinyağları ile birleştiğinde balığın yanına harika bir eşlikçi olur. Yolunuz Foça'ya hafta içi düştüyse salı günleri kurulan pazarına da uğramayı unutmayın! Bu nefis otları mevsiminde pazarda da bulabilirsiniz.


Güzel bir yemeğin üstüne Nazmi Usta'nın meşhur Girit dondurmasından yemenizi öneririm. Mevsimine göre çeşitli meyvelerden yapılan dondurmalar olmakla birlikte en çok tutulan çeşit sakızlısı. Mandıradan alınma sütlerle eski usulde yapılan bu dondurmanın lezzeti eminim sizi çocukluk günlerinize götürecektir.


Güzel bir havada Foça sahilinde yapacağınız bir yürüyüş bütün yorgunluğunuzu almaya yetecektir.



Ya da sahildeki banklara oturup dalga sesini dinlemek ve  denizin baş döndüren kokusunu içinize çekmek... Huzur bu :)











Foça sokaklarında dolaşmaya başladığınızda çoğu tarihi olan pek çok güzel bina görebilirsiniz.






Sahilde yer alan güzel binalar...







Evlerden hoş detaylar




Foça sokaklarından güzellikler...




Ne kadar şirinler değil mi?


Eski Foça denizi, tarihi binaları,  doğal güzelliği, Ege'nin sıcaklığını yansıtan insanları ile görülmeye değer bir yer...

Yorumlar

  1. aaahhh ahhh!!! özlenen görüntüler.. birde senin tatlı dilinle dahada anlam kazanmış:) umarım birgün gidebiliriz bizde..

    YanıtlaSil
  2. 3 yazdır Foça Hanedan Otelde tatil yapıyoruz. (yurt dışından gelen yeğenlerimin rahatı için)Ama fırsat buldukça hafta sonları balık yemeğe gideriz. Çok hoş resimlemişsin. Şu anda bile sokaklarında dolaşasım geldi. Sevgiyle kal..
    sendepişir/Nilgün

    YanıtlaSil
  3. Bir türlü görmek kısmet olmadı. Ama o kadar güzel fotoğraflamışsınız ki inanın gitmiş kadar oldum. Böyle gezi yazılarını okumayı çok seviyorum.Paylaşım için çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  4. foçaa foçaa çok özledim,iyiki bu fotoğrafları koymuşsunuz,bodrumda oturuyorum ama foçanın yerini tutamıyor.inşallah en kısazamanda tekrar gidebilirim

    YanıtlaSil
  5. Güzel sözleriniz için çok teşekkür ederim. Fotoğrafları beğenmenize sevindim.

    YanıtlaSil
  6. Foça çok güzel bir yer, tarihi dokusu hiç bozulmamış, oteller çok olmadığı için doğal güzelliği ile diğer yerlerden ayrılıyor, paylaşımınız için teşekkürler.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Düşüncenizi paylaştığınız için çok teşekkürler!

Bu blogdaki popüler yayınlar

Patates Buğulama

Sarmaşık Kavurması

Ege Usulü Zeytinyağlı Kabak