Tavacı Recep Usta İzmir'de



Gurmemiz bugün bize güzel şehrimizde açılan yeni bir restoranı tanıtacak.

***
Sana şiirler biriktiriyordum fen bilgisi defterimde, ama sen yoktun
Ben, senin beni sevebilme ihtimalini seviyordum, suni teneffüs saatlerinde
Okul servisi seni hep zamansız, amansızca bir lojman griliğine götürüyordu
Ben, senin benimle Tunalı Hilmi Caddesi'ne gelebilme ihtimalini seviyordum.
Yılmaz Erdoğan’ın  “Sevebilme İhtimali” adlı şiirini her okuduğumda Ankara'yı ne kadar güzel özetlediği gelir aklıma, bilmem ne eklemelidir onun anlattıklarına... Bu ülke insanının birçoğunun kendinden bir şeyler bulabildiği yerdir Ankara.  Ankara'da bulunduğum zamanlarda  dikkatimi çeken bir şey de bu ülkenin yemek zenginliklerini de kalbinde barınıdrıyor olmasıydı. Doğu'nun o gizemli lezzetlerini, mistik tariflerini en güzel şekliyle sunan  restoranların olması bir İzmirli olarak beni hep kıskandırmıştır. Hacı Baba, Hacı Arif Bey, Tavacı Recep Usta ve isimlerini sayamadığımız birçoğu bu işin hakkını  veren yerlerdi. İzmir'de Tavacı Recep Usta’nın açılacağını duyduğum zaman da eski düşüncelerimi hatırladım bir an. Yemek kültürünü yaşam şekli ile bütünleştiren güzel İzmir'im yeni  bir lezzet sofrasına kavuşuyordu. Doğu'nun o güzel lezzetlerini  hakkını vererek yapabilen çok az mekana sahip olan İzmir'imiz için bu güzel haberdi. Ve düşüncelerimde yanılmadığımı bu güzel mekânı ziyaret ettiğimde bir kez daha anladım. İzmir'in en güzel yerine, gerdanlığına Kordonboyuna yeni şubesini açan Recep BUDAK’a sonsuz teşekkürlerimi bildiririm. Bu güzel şehre ve kendi ismine yakışır bir mekân sunmuş bizlere.



Soğuk ve şehirlerarası otobüslerde vazgeçtim çocuk olmaktan
Ve beslenme çantamda otlu peynir kokusuydu babam...
Ben seninle bir gün Veyselkarani'de haşlama yeme ihtimalini sevdim.
İlkokulun silgi kokan, tebeşir lekeli yıllarında
Ankara'da karbonmonoksit sonbaharlar yaşanırdı o zaman
Özlemeye başladım herkesi...
Ve bu hasret öyle uzun sürdü ki, adam gibi hasretleri özlemeye başladım sonra..
Yılmaz Erdoğan’ın şiirinde geçen Veyselkarani’de haşlama yeme ihtimalini sevdim bölümündeki haşlamanın “gerdan haşlama” olduğunu ve bunu Veyselkarani'de yapanın da Recep Usta olduğunu biliyor muydunuz? Açıkcası  ben de bu satırları yazarken öğrendim.

Tavacı Recep Usta, Ankara ve İstanbul'da şubeleri bulunan, Diyarbakırı'n ve Güneydoğu’nun güzel lezzetlerini misafirlerine sunan hoş bir restoran. İzmir'in en güzel noktasında Kordon'da Ocak 2011'de şubesini açan Tavacı Recep Usta,  yerinin güzelliği ve mekânın ferahlığı ile İzmir'de iddialı bir yere geleceğini herkese göstermiş oldu.  Kaburga dolması ve tavasının kesinlikle denenmesi gereken restoranda, birçok farklı lezzeti bir arada bulmanız mümkün.
Ambiyans olarak birbirinden farklı mekânlardan oluşan restoranda müşterilerin kendilerini mutlu  hissetmeleri için her şey düşünülmüş. Restoranın açık ve kapalı bölümleri özenle dizayn edilmiş. Çalışanlar, sundukları yemeklerin yanında temsil ettikleri kültürün de öneminin bilncinde ve misafirlerini Diyarbakır'ın konukseverliğini gösterircesine karşılayıp hizmet etmekteler.



Lezzetlere gelince, bir hayli lezzetli ve her yerde bulunması zor bir yemek olan kaburga dolması burada layıkıyla yapılmakta.  Yerken eşsiz lezzetini hissettiğiniz bu yemeği denemediyseniz mutlaka denemenizi öneririm.  Ayrıca Tavacı Recep Usta’ya ismini vermiş olan birbirinden güzel farklı etlerden hazırlanmış tavaları da denemelisiniz. Burada ilk olarak yemeniz gereken bu iki lezzetin dışında ana yemek olarak sunulan gerdan haşlama, mumbar, kaburga şiş de tercihen deneyebileceğiniz lezzetler arasında. Bu lezzet durağında sizi özel hissettiren bir başka şey de yemeğin yanında sunulan ikramlardır.  Kuru patlıcan dolması, ezmesi , salatası, çiğ köftesi, tatlıları ve bunların üzerine içtiğiniz mırrası ile sizlerin keyifli zamanlar geçirmenizi sağlıyor.
Servisinin hızı ve çalışanlarının sıcaklığıyla güzel bir mekân halini almış burası. Oturma alanlarının birbirine çok yakın olması bu güzel mekân için bir olumsuzluk gibi görünse de ortamın şıklığı ve oluşturulan ambiyans ile müşterilerinin memnuniyetini kazanmayı  başarmış. 


Son olarak güzel İzmir'imizde marka olmuş değerli lezzet sofralarını görmeyi arzuladığımzı belirtir Recep Usta'ya başarılarının devamını dileriz.


Tavacı Recep Usta'dan Kareler...


Salata (ikram)


Haşlanmış İçli Köfte ve Kuru Patlıcan Dolması (ikram)


Ayran


Gavurdağı Salatası (ikram)


Kaburga Dolması


Tava


Burma Baklava
İrmik Helvası (her iki tatlı da nefisti)



Mekandan görüntüler...

Ambiyans       : 4 ****
Fiyat                : 3 ***
Lezzet              : 5 *****
Not: Yıldızlar 5 üzerindendir.

Adres   : Atatürk Caddesi No:364 Alsancak
Tel       : 0232 444 1978 / 0 232 463 87 97
İnternet Adresi: http://www.tavacirecepusta.com/

Yorumlar

  1. Tavacı Recep Usta'ya Ankara'da gittim.Öğle saati oturacak yer zor bulunuyor.Ankara ve Istanbul'da bu tür yerlerin sayısı fazla.İzmir'de olmayışının nedenini İzmir'in sebzeye düşkünlüğü,daha sağlıklı ve hafif beslenmesi.Egeliler et yemeğini bile daha sağlıklı bir şekilde tüketiyor.Yağ kullanımı v.s gibi.Tanıtımınız çok güzel olmuş.Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  2. bende hep önünden geçiyorum ama hiç denemedim. güzel yazı olmuş

    YanıtlaSil
  3. Gurme'nin yazılarını ilgiyle takip ediyorum, sayenizde yaşadığım şehirde yeni lezzet mekanları öğreniyorum. Bildiklerime ise farklı bir gözle bakıyorum, emeğiniz için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  4. Mustafa TAYFUR8 Temmuz 2011 15:09

    İzmirin maalesef yemek kültürü çok gelişmemiş, kaliteli restoran bulmak zor, tavacı recep usta gibi kaç tanesini sayabilirsiniz ki, bu konuda ciddi eksiklik var izmirde, renkli kültürünü yemek mekanlarına yansıtamıyor, yazık.

    YanıtlaSil
  5. Pembe kekik, Egelilerin damak tadı ile ilgili tespitinizde haklısınız. Şu anda yeni açılmasının ve konumunun da etkisiyle mekana ilgi büyük. Bakalım zaman ne gösterir...

    Aslı, çok teşekkürler :)

    Elif Hanım, gurme adına teşekkürler :)

    Mustafa Bey, şehrimizde yeni ve güzel mekanların açılmasını biz de merakla bekliyoruz.

    YanıtlaSil
  6. 15.08.2011 akşamı çocukları da aldım eşimin muayenehanesine gittim. maksat onu da alıp beraber bir akşam yemeği yemekti. sekreteri kordondaki tavacı recep'te ( istanbul kaynaklı ) 20:30 olarak dört kişilik rezervasyonumuzu yaptırıp teyidini aldı. neyse, 20:30 da kapısına gittik. "rezervasyonunuz var mıydı?" dediler. var dedik. iftar için mi geldiniz dediler. hayır normal bir akşam yemeği için çoluk çocuk rezervasyon yaptırıp geldik dedik. kağıda baktı isminiz yok dedi. nasıl olur dedik, sekreter arayıp rezervasyon yaptırdı dedik. valla yok dedi. zaten iftara da 15 dakika geç kaldınız 21:30'dan önce alamam dedi. bu arada eşim ver bakayım şu kağıdı diye rezervasyon kağıdını eline aldı. orada ismimizin var olduğunu gördük. neymiş görmemiş. ama zaten alamazmış, çünkü iftara 15 dk geç kamışız ve gelenleri oturtmuşlar. nasıl olur dedik. rezervasyonumuzu yaptırmışız. siz de almışsınız. biz iftar açmak zorunda değiliz, oruç da tutmak zorunda değiliz ya da tutamıyor olabiliriz dedik. sadece ailece akşam yemeği yemek istiyoruz dedik. yapabileceğimiz bir şey yok dediler. bu arada rezervasyon yaptırıp da arkamızdan gelip iftar açmaya geldik diyenler içeri giriyordu. bizim hatamız anladığımız üzere rezervasyon amacımızı doğru söylemekti. bu arada sekreteri de aradık; nasıl rezervasyon aldın diye, " 20:30 4 kişilik akşam yemeği" diye yer ayırtmış ve onlar da onay vermişler. ama biz iftar açmaya değil de, ailece akşam yemeği için geldik diyince kapıdan almadılar. işin komik yanı iftar menüsünden daha çok parayı bizden alabilecekleri halde bize içeri almamış olmamları, söyledikleri yalanların ve çirkin davranışlarının asıl nedenini açıklar niteliktedir. üzüntüm çocuklarım daha bu yaşta böyle bir muameleyi yaşayarak görmüş oldular.

    YanıtlaSil
  7. Lege, gerçekten can sıkıcı bir durum yaşamışsınız. Rezervasyonunuz olmasına rağmen müşteri aldılarsa özür dileyip telafi etmeye çalışmaları gerekirdi. Böyle markalaşmış bir restoranın bu tarz hatalar yapmaması gerekir. Paylaşımınız için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  8. İzmir ve ege kültürüne yabancı olan bu sosyetik kebapçıda karşılaştığınız rezervasyon rezaleti hic de şaşırtıcı değil.İstanbul ve Ankarada karşılaştığımız bir çok özenti uygulamayı -vale uygulaması gibi- İzmire getirmeye kalkıp bir de yüzüne gözüne bulaştıran kepapla şarap servisi yapıp rakı servisi vermeyen bu işletme umarım hakettiği muameleyi gerçek İzmirlilerden görecektir.
    İbrahim D.

    YanıtlaSil
  9. İbrahim Bey, düşüncenizi paylaştığınız için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  10. izmir halkı alkolik diye kebaba haram katmak ne zamandan beridir sosyal olmuştur sorarım mekanda afiyetle helal kebap mezeler yiyip gitmek varken güneydoğu edasıyla karşılama varken olmaz orası meyhane değil hatırlatırım izmir gelsin ankaradan örnek alsın

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Düşüncenizi paylaştığınız için çok teşekkürler!

Bu blogdaki popüler yayınlar

Patates Buğulama

Sarmaşık Kavurması

Ege Usulü Zeytinyağlı Kabak