İzmir'de Ne Yenir?

BEŞAMEL SOSLU MANTAR

İzmir'de Ne Yenir?
Yurdumuzun en güzel şehirlerinden olan İzmir, lezzetleriyle de özeldir. İzmir'in meşhur yemekleri deyince akıllara elbette Ege mutfağı gelir. İzmir'in yemekleri, çeşit çeşit otlarıyla, deniz mahsulleriyle, zeytinyağlılarıyla, damak çatlatan özel lezzetlerdir.

İzmir'e yolunuz düşecekse ve “İzmirde ne yenir?” diye düşünüyorsanız kendinizi hiç yormayın ve gördüğünüz yiyeceklerin tadına bakmaya başlayın. İzmir'de yediğiniz her şey, hoşunuza gidecektir; çünkü, orada yediklerinize lezzetini veren, İzmir'in kendisidir.

Yine de İzmir'de özellikle tatmanız gereken özgün lezzetlerden haberdar olursanız sonradan kaçırdığınız tatlar için pişman olmazsınız.

İzmir'in Zeytinyağı ve Otları
Nasıl ki Güney illerinde restoranlarda yemekten önce sıcak pide ile tereyağı gelir sofraya, İzmir'de de benzer bir ritüel ile karşılaşırsınız: Kızarmış ekmek eşliğinde kekik ve kırmızı biber ile tatlandırılmış zeytinyağı sunumu, bir İzmir klasiğidir. Çünkü zeytinyağı, Ege'nin diğer şehirlerinde olduğu gibi İzmir mutfağının da baş aktörüdür. Diğer bir baş aktör ise elbette otlardır. Belki de hayatınızda hiç duymadığınız, hiç görmediğiniz otların İzmir mutfağında çok özel bir yeri vardır. Turp otu, arapsaçı, gelincik otu, ebegümeci, hindiba, ısırgan otu, şevket-i bostan, labada, radika, sarmaşık otu, sinirotu gibi pek çok ot kullanılır İzmir mutfağında. İzmir mutfağında bu otların bazılarının haşlanmış, bazılarının ise çiğ hallerinin sarımsaklı, zeytinyağlı ve limonlu lezzetlerine tanık olursunuz. Hepsi birbirinden şifalı olan bu otların bazıları ise soğanla hafifçe kavrulup üzerine yumurta kırılarak yenir. Mesela sarmaşık, böyle bir ottur. Arapsaçı ve şevket-i bostan gibi otları kuzu etiyle pişirerek muhteşem et yemekleri yapar İzmirliler. Ebegümecinden ağızlara layık börek yaparlar. Gelincik otunu çiçek açmadan kavurup pilava ekledikleri de olur. Isırgan otunun ise böreği meşhurdur.

İzmir'in Balıkları
Kordon'da gezinti yaparken bir balık restoranına girip İzmir'in özel balıklarından mutlaka deneyin. Mesela lagosun sütle pişirilmiş hali, fesleğen soslu balık kavurması, balık köftesi, asma yaprağında barbun, kağıtta sardalya, meşhur küçük balık papalina tavası, kefal balığının "kakavya"sı, damağınızda özel lezzetler bırakacaktır.

Çok Kültürlü İzmir Lezzetleri
Yıllar boyu iç içe yaşayan Levantenlerin, Boşnakların ve Rumların da etkisi olmuştur İzmir mutfağında. Örneğin Selanik ve İzmir'de ortak yemekler vardır. "Priştine tavası", "Anavut ciğeri", ortak kültürün eseri nefis yemeklerdir. İzmir'İn kahvaltı klasiği olan ve haşlanmış katı yumurta ile tüketilen boyoz, Seferad mutfağından geçmiştir İzmir mutfağına.

İzmir'e Gidip Yemeden Dönmeyin
Selçuk'un kömür ateşinde pişen çöp şişini, yanında ayran ve piyazla deneyin. Pastanelerde ya da sokak satıcılarında mutlaka rastlayacağınız İzmir lokmasını yerinde deneyin. Kızgın şerbete atılan lokma şeklindeki bu tatlıyı İzmir'de yediğinizde farkı göreceksiniz. Kemeraltı'na gittiğinizde meşhur İzmir köftesini tadıp ardından közde pişen sakızlı kahve ile damaklarınızda şölen de yaratabilirsiniz. Tabii ki İzmir'in kumrusu, meşhur kelle söğüşü, kokoreçi, büryan kebabı, meşhur İzmir tulum peyniri ve sakız reçelini de unutmamalısınız.

İzmir yemeklerinin özel tariflerini merak ediyorsanız, Knorr'un özenle hazırladığı www.herkessofraya.com adresinde birbirinden güzel yemek tarifleri bulabilirsiniz.


Yorumlar

  1. Öyle özledim ki otları sarmaşık radika arapsaçı gelincik otu geçen günlerde beğendik ten radika buldum kimse almamış nasıl pişirileceğini bilmediklerinden hemen aldık buralarda pek olmadığı için eşimde pek yemezken İzmir li ile evlenince alıştı.Sağlıkla kalın .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler, umarım en kısa sürede güzel İzmir'e gelip yerinde yeme şansınız olur.

      Sil

Yorum Gönder

Düşüncenizi paylaştığınız için çok teşekkürler!

Bu blogdaki popüler yayınlar

Patates Buğulama

Sarmaşık Kavurması

Ege Usulü Zeytinyağlı Kabak