Adana Lezzet Turu


Ülkemizin pek çok şehri zengin ve kendine has bir mutfağa sahip. Adana da bu şehirlerden bir tanesi. Adana lezzetleri deyince aklımıza hemen kebap gelse de bu şehirde biraz zaman geçirdiğinizde Adana mutfağının çeşitliliğini görebiliyorsunuz. Adana kebabının yanı sıra, şırdan, mumbar, analı kızlı, içli köfte, sıkma, şalgam, bici bici, karakuş tatlısı, halka tatlısı, taş kadayıf ilk anda akla gelenler. Ben size bu ay nereleri gezdiğimi değil, bu güzel lezzetleri nerelerde yediğimi anlatacağım.



Her şey 6-8 Ekim tarihlerinde Adana’da düzenlenen Adana Lezzet Festivali ile başladı. Adana Valiliği tarafından düzenlenen festival kapsamında hem Adana yemekleri tanıtıldı hem de gastronomi ile ilgili pek çok etkinlik gerçekleşti. Biz de bir grup blogger olarak Adana Valiliği ve dergimizin Adana lezzet temsilcisi Ender Şire’nin daveti ile bu özel festivalde yer aldık. Bir taraftan blogger söylşileri ile Adana halkı ile sohbet ettik, diğer yandan Adana lezzetlerini tanıdık.

Travel and Gourmets Adana lezzet temsilcisi Ender Şire’nin rehberliğinde üç gün boyunca nerelere gitttik, neler yedik size sırayla anlatacağım. Belki siz de aynı rotayı kullanırsınız.



1. GÜN
Ciğerci Mahmut
Sabahın erken saatlerinde uçaktan iner inmez ilk durağımız Ciğerci Mahmut oldu. Kahvaltıda ciğer mi olur demeyin Adanadayız, kahvaltıyı Adanalılar gibi yapmak gerek. Biraz geç saate kalırsanız burada ciğer kalmıyor. Ciğeri beklerken masa salata ve yeşilliklerle öyle bir donandı ki insan bunlarla bile doyabilir diye düşündüm. Fırında pişmiş nar ekşili arpacık soğan, isot serpilmiş turp dilimleri, ezme salata, sumaklı soğan, közlenmiş kırmızı biber, kırmızı lahana salatası... Ve tabii ki asıl kahramanımız şişte gelen ciğerler, lezzeti mükemmel. Hemen lavaşa sarıp yemeye başlayınca kaçıncı şişte olduğunu unutuyor insan. Yanına da şalgam suyu yakışıyor.



Kazım Büfe
Kazım Büfe denince akla muzlu sütü ve meyve suyu karışımları geliyor. İtiraf etmek gerekirse bir muzlu süt ne kadar farklı olabilir ki diye düşünmüştüm gitmeden önce. Nihayetinde evde de kolayca hazırlanabilecek bir şey gibi geliyor. Ancak sütün lezzeti ve kıvamı sayesinde içecek bambaşka bir hal almış. Sütü özel dolaplarında ne katı ne sıvı diyebileceğim kar gibi bir kıvamda koruyorlar. Böyle olunca hem kıvamlı hem de serin serin ferahlatan bir içecek ortaya çıkıyor. Muzlu sütün çilekli-muzlu, ballı, fıstıklı gibi çeşitleri de var, eğer çok tatlı sevmiyorsanız şekersiz hazırlamalarını da isteyebilirsiniz.



Kaburgacı Cahit
Kaburgacı Cahit, salaş ve küçük bir mekan, ama lezzet büyük. Adından anlayacağınız gibi burada tadacağınız şeylerin başında lokum gibi kaburgası geliyor, bunun dışında Adana kebabı ve ciğer de yiyebilirsiniz. Şalgamı ve ayranı da lezzetli. Mekan 12.00-01.00 saatleri arasında açık. Her şeyden güzeli ise Cahit Usta’nın sürekli gülümseyen yüzü ve samimi tavrı. Bunun için bile gidilir. Ayrıca etleri hazırlaması ve mangalda pişirmesi, salatayı tablada hazırlaması tam bir görsel şov.



3. Nesil Kahve Dükkanları
Botta Bloom
Botta Bloom/Güzel Kokulu Şeyler, kahve ve pasta çeşitlerini bir arada bulabileceğiniz bir mekan. Burada aynı zamanda çiçek tasarımı, terrarium workshopu gibi etkinlikler de  yapılıyor. Ayrıca cafenin bir de sera kısmı var, burada oturup huzur bulabiliyor, beğendiğiniz çiçekleri satın alabiliyorsunuz. Sera kısmındaki salıncak arkadaki yeşil fonla tam fotoğraf çekilmelik. Cafenin çok keyifli bir atmosferi var.



Storie Store
Adana’ya gitmeden önce bu kadar farklı konseptte cafelerin olacağını hiç düşünmemiştim. Storie Store da yine kahve ve tatlı ağırlıklı bir mekan, bunların yanı sıra saat, takı, sırt çantası, tişört gibi tasarım ürünleri de satın alabiliyorsunuz.




Doma’s Cafe&Organization
Hem cafe hem de özel gün ornanizasyonu alanında hizmet veren Doma’s çok şık bir dekorasyona sahip. Lezzetlerinden önce bu özelliği dikkati çekiyor ve cafenin her bir köşesi fotoğraf çekme isteği uyandırıyor.



Onur Kebap
Onur Kebap festival kapsamında bizler için kebap atolyesi düzenledi, burada şefinden kebap yapmanın püf noktalarını dinleme ve uygulama yapma fırsatı bulduk. Ardından ise hazırladığımız kebapları afiyetle yedik. Adana’da neredeyse her mekanda kebap çok lezzetli, bununla birlikte beni asıl etkileyen kebapların öncesinde ikram edilen salataların çeşitliliği oldu.


Seç Baklava
Seç Baklava tam bir fıstık cenneti... Burada aklınıza gelebilecek her türü şerbetli tatlıyı en bol fıstıklı haliye bulabilirsiniz. Gaziantep lezzetlerini Adana’da temsil eden Seç Baklava’da baklava çeşitleri, şöbiyet kadayıf gibi tatlıları denedikten sonra favorim kaymaklı kadayıf oldu. Bu arada kavanozlanmış haldeki fıstık ezmeleri de çok lezzetli, satın alabiliyorsunuz da.



Onbaşılar Kebap
Onbaşılar Kebap çok şık ve şahane manzaraya sahip bir mekan. O yüzden güzel bir havada ve mümkünse hava kararmadan gidip terasa oturup Adana’yı buradan izlemek harika olur. Bahçesi, terası ve iki katlı kapalı bölümü ile epeyce geniş bir alana sahip. 1904’ten beri hizmet veren mekan et ve meze ağırlıklı bir menüye sahip. Et olarak biz ciğer ve karışık et tabağı denedik. Salata ve meze çeşitleri ise Adana’da zaten çok zengin. Özellikle taze zahter salatası ve ezme salatayı çok beğendim.



Şırdancı Emin
Şırdancı Emin, gecenin geç saatlerinde gitmemize rağmen kalabalık olması ile beni şaşırtan bir mekan. Adana’da hayat 24 saat devam ediyor gibi, gece geç saatlerde de sabah erken saatlerde de mekanları dolu görebiliyorsunuz. Şırdancı Emin’de öne çıkan iki lezzet şırdan ve mumbar. Bunlar Adanalıların vazgeçemedikleri tatlar. Şırdan, kuzunun midesinin son bölümüne baharatlı pilav doldurulup dikilmesi ile hazırlanan bir yemek. Şekli dolayısıyla ön yargı ile yaklaşan kişiler olsa da Adana’ya gitmişken denenmeli derim. Mumbar ise bağırsak ile yapılıyor. Mumbar ve şırdan sakatat sevenlere hitap eden lezzetler.



Börekçi Rıza
Gece 2 civarı ara sokaklardan börekçi Rıza’ya doğru giderken herhalde bizden başka kimse olmaz diye düşünüyordum. Gittiğimizde ise oturacak yer bulmakta bile zorlandık, insanlar o saatte çılgın gibi börek yiyor, çalışanlar servise yetişmek için koşturuyorlardı, gerçekten çok şaşırdım. Son dönemde Adana, kebabı kadar börekçileri ile de gündemde, hatta o kadar rağbet görüyor ki bazıları İstanbul, İzmir gibi farklı şehirlere de şube açmaya başladı. Su böreğinin peynirli ve kıymalısını tattık, ben peynirliyi daha çok beğendim.


2. gün
İzol Baklava
Bir önceki geceyi börekçide tamamlayan biz değilmişiz gibi ertesi gün sabahın erken saatlerinde börek için tekrar yola düştük. Bu kez İzol Baklava’nın böreğini deneyecektik. Burada içinden peynir akan su böreğininin yanı sıra bir de lorlu çeşitleri var. Yanında çay ile hızlı ve lezzetli bir kahvaltı için ideal. Biz yemek yemeye devam edeceğimiz için her ne kadar aklımız kalsa da tatlı çeşitlerine bakmakla yetindik.



Cihangir Kebap
Başta da belirttiğim gibi Adana’da nereye gitseniz zaten lezzetli bir kebap ve ona eşlik eden çeşit çeşit salatalarla karşılaşacağınız garanti. İkiyüzlü kebap buranın en özel lezzeti, klasik Adana kebabın üzerine ince bonfile dilimleri sarılması ile hazırlanıyor. Dışı et içi kıyma olduğundan bu şekilde adlandırılmış. Kaburga, ciğer, lahmacun, künefe burada ön plana çıkan diğer tatlar. Mangalda şişe geçirerek pişirdikleri mantarın da çok lezzetli olduğunu belirtmeden geçemeyeceğim.


Doğan Kaymaklı
Doğan Kaymaklı’da pek çok tatlı çeşidi bulunmakla birlikte şüphesiz en özeli kaymaklı kadayıfı. %100 manda sütünden elde ettikleri kaymağı lezzetin en büyük sırrı. Tatlılarında kullandıkları fıstıkları Gaziantep’ten, cevizleri ise Tokat-Niksar’dan getirtiyorlarmış. Malzeme güzel olunca geriye bunu usta ellerin işlemesi kalıyor. Kaymak kadayıfı çok hafif bir tatlı haline getirmiş, tatmadan dönmeyin.



3. Gün
Ciğerci Kel Mahmut
Ciğerci Kel Mahmut Adana’da beni şaşırtan mekanların başında geliyor. Bir yer düşünün son derece salaş, insanlar mangalın etrafında ya da sokakta sıralanmış taburelerde oturuyor ve hafta sonu sabah saatleri olmasına rağmen bu mekan olabildiğince kalabalık. Adana’da sabah kahvaltısında ciğerin sevilen bir lezzet olduğunu artık öğrenmiş olmama rağmen yine de bir süre etrafı izlemekten kendimi alamadım. Sabahın erken saatlerinde başlayan ciğer servisi en geç 10 civarı bitiyor, bunun için ciğerde ısrarcıysanız erken gitmeniz gerek.



Madenci Kahve
Madenci Kahve’de içtiğim Türk kahvesi gördüğün en güzel sunumlu kahve olabilir. İçerik olarak baktığınızda kahve, su, lokum gibi olması gereken şeyler zaten var, ekstra olan ise gelen tepside isminizin ve içeceğin kahvenin yazıyor olması. Bana sorduklarında ben blogumun adını söyledim ve gelen tepside “Egedentarifler’in sade kahvesi” yazıyordu, küçük bir detay ama özel hissetiriyor. Bir de ferman şeklinde sarılmış minik bir kağıt var onu açtığınızda ise içinden mani şeklinde bir fal çıkıyor, bu da insanın yüzünü güldürüyor. Tam fotoğraflanıp sosyal medyada paylaşılacak bir sunum. Sunumun yanı sıra kahvenin lezezeti de iyiydi.



Mesut Kebap
Adana’da tanıtmaya çalıştığım pek çok kebapcı ve ciğerci salaş mekanlardı. Mesut Kebap ise lüks mekanları sevenlere hitap edecek bir yer. İki şubesi var, bizim gittiğimiz Divan Oteli’nin altında yer alıyordu. Dekorasyonu oldukça şık olan mekanda servis biraz yavaştı, lezzetler ise ortalama. Ana yemek olarak Adana kebap ve küşleme denedik, tatlı ise fıstıklı kadayıftı.



Adana Lezzet Festivali gibi önemli bir girişim için Adana Valisi Mahmut Demirtaş’a, Adana lezzet turu için blogger ve Travel and Gourmets yazarı Ender Şire’ye çok teşekkürler. Adana’nın gezilecek pek çok yeri de var ama biz bu kez lezzetleri deneyimledik ve üç güne pek çok mekan sığdırdık.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Patates Buğulama

Fırında Akya Balığı

Ege Usulü Zeytinyağlı Kabak