Çeşme'yi Gezelim III

Resim 01

Çeşme yazı dizimizin son bölümünü Çeşme’nin en güzel yerine Alaçatı'ya ayırmak istedik. Son 10 yılda değişen yüzüyle Çeşme’nin gözde beldesi halini alan Alaçatı, ziyaretçilerini büyüleyen dokusu ve doğal güzellikleriyle cennet ülkemizin sevimli bir köşesi olmuştur. Çeşme’ye geldiğinizde gezmek, eğlenmek, dinlenmek gibi yapabileceğiniz çok şey bulunmakta. Bunları yaparken Çeşme ile ilgili birçok güzelliği de es geçebilirsiniz, ancak Çeşme’nin misafiri olan birinin Alaçatı’yı görmeden dönmesi düşünülemez. Alaçatı ülkemizin en özel yerlerinden biri, doğal dokusunun bozulmadan günümüze kadar gelmesi, 150 yıllık tarihi Alaçatı evlerinin ülkemizin ve dünyanın en iddialı butik otelleri halini alması, sokaklarında huzurun tatlı esintisi ve mutluluğun yüreğinizde bıraktığı izleriyle özel olmanın hazzını tadarsınız burada. Ayrıca birbirinden güzel Ege yemeklerini burada en özel haliyle bulabilirsiniz.

Dilerseniz Alaçatı’yı değişik yönleriyle tanımaya çalışalım:

Resim 02

1- Muhteşem Güzellikteki Denizi: Alaçatı’nın denize olan kıyısı da Çeşme’nin diğer yerleri kadar güzeldir. Ancak burayı diğerlerinden farklı kılan, denizin iç kesimlere kadar girmesi ve bu içeriye giren bölümlerinde rüzgâr sörfü yapmaya elverişli bir ortamın oluşmasıdır. Deniz, iç bölümlerde sığ ve ince kumlarla kaplı olduğundan gerek rüzgâr sörfü yapanlar gerekse yüzmeyi amaçlayanlar için güzel bir ortam oluşturmaktadır. Bu bölümde sahil boyunca uzanan plajlar göreceksiniz sayıları az olsa da her biri sizi mutlu etmeye yetecektir. Süzer Otel'in bulunduğu bölüm, Sea Side’ın plajı ve rüzgâr sörfü alanı tercih edilebilecek yerlerin başında gelmektedir.

Resim 03


2-  Spor Alanları: Alaçatı'da spor denince akla ilk olarak tabii ki rüzgâr sörfü gelir. Özel yapısıyla dünyanın kabul ettiği güzel bir rüzgâr sörfü alanı olan Alaçatı, yazın çok güzel görüntülere ev sahipliği yapar. Uluslarası birçok yarışmayı buradan takip edebilirsiniz. Surf&Action Center, Planet Windsorf, Engin Kalafatoğlu Sörf Okulu kısa sürede su ve rüzgârla buluşmanızı sağlayan sörf okullarından bazıları. İki veya üç derste sizi su ve rüzgârla buluşturan bu okullar, ayrıca rüzgâr sörfü için gereken ekipmanları da kiralamaktadırlar. Ders ücretleri değişmekle beraber 100 Dolar civarında olduğu söylenebilir. Güzel bir tatil için rüzgâr sörfü iyi bir başlangıç olacaktır.

Resim 04

3- Lezzetleri: Alaçatı'da özellikle Ege'nin mutfak kültürünü yansıtan deniz ürünleri, zeytinyağlılar ve ot çeşitlerinden oluşan yemekleri tadabilirsiniz. Yörenin lezzetli zeytinlerini ve muhteşem karadut reçelini tatmak için burada kahvaltı yapmanızı da öneririm. Bunlar dışında sakızlı tatlı, kurabiye ve dondurma çeşitleri yaygın. Ayrıca İzmir’in meşhur lokmasını damla sakızlı şerbetiyle tatmanın keyfine varabilirsiniz. Cumartesi günleri kurulan meşhur Alaçatı pazarında sakız ve dut reçellerinden tutun da tazecik enginarları, ot çeşitlerini bir arada görebilirsiniz.

Alaçatı'da yemek tam bir keyif... Restoran ve cafelerin olduğu Kemalpaşa Cadde’sine geldiğinizde birbirinden güzel yerler arasında seçim yapmakta zorlanacaksınız. Her birinin kendi tarzını yansıtan çok şık bir havası var. Kimi otantik, kimi klasik, kimi mütevazı... Ama hepsi kendine has tarzıyla davetkâr... Çoğunun Ege çiçekleriyle bezenmiş bahçesi var. Bahçe ve iç mekân dışında en çok kullanılan yer ise restoran ya da cafelerin dışındaki kısımlar. İlk kez  Alaçatı'ya gelen biri sokakta yemek yiyen, bu esnada yanlarından geçen insanlardan rahatsız olmayan bu insanları gördüğünde şaşıracaktır...

Alaçatı lezzet mekânlarının ortak özelliği yazın çalışmaları, kışın ise kapalı olmalarıdır. Bu yüzden Alaçatı’ya gelmek isteyenlerin mayısın ortalarından itibaren planlarını yapmalarını tavsiye ederiz. Bunun yanı sıra çok iyi lezzet duraklarından bazıları bu geleneği bozup kışın da kapılarını müşterilerine açmaktalar, ancak sayıları oldukça az. Sadece restoranlarda ve cafelerde değil, butik otellerde de hoş lezzetlerin takipçisi olabilirsiniz. Alaçatı'da yapacak o kadar çok şey var ki lezzet duraklarının keşfi bile insana ayrı bir keyif veriyor. Hayatınıza anlam katacak tatlar için sizleri Alaçatı’ya davet ediyoruz. Sizler için bu lezzet mekânlarının bazılarından bahsedelim.

a) Agrilia: Agrilia, Alaçatı’nın eski dönemdeki ismi ve bu isim bu lezzet mekânıyla o kadar güzel özdeşleşmiş ki Alaçatı denince akla gelen ilk lezzet durağı burası oluyor. Alaçatı’nın günümüzde gelmiş olduğu değerin tarihini yansıtırcasına Agrilia bu güzel beldeye eşlik etmiş ve misafirlerini tatlı gülümsemeleriyle uğurlarken haklı bir üne kavuşmuştur. Bu özel restoranda denemeniz gerekenler, safranlı çeşme tulumu, gelincik şerbeti, ev makarnası, ot yemekleri, mereng tatlısı ve tabii ki sizin keşfedebildikleriniz. Bu özel restoranın en güzel yanı yaz-kış açık olması. Şimdiden güzel zaman geçirmeniz dileğiyle.

Resim 05



b) Şarabi Alaçatı: Akdeniz mutfağının birbirinden güzel lezzetlerini bulabileceğiniz bu mekân Kemalpaşa Caddesi üzerinde bulunuyor. Yaz dönemi açık olan mekânda hoş vakitler geçirebilirsiniz.

c) Tuval Restoran: Dünya mutfağının birbirinden güzel lezzetlerini bulabileceğiniz bu hoş mekân Kemalpaşa Caddesi üzerinde bulunuyor. İç dizaynı ile sizleri büyüleyecek mekân lezzetleriyle de oldukça iddialı. Yılın her ayı bu lezzet durağına uğrayabilirsiniz.

d) Maria’nın Bahçesi: Gurme lezzetlerini bulabileceğiniz bu lezzet durağı İstanbulluların yabancı olmadığı bir yer. Kemalpaşa Caddesi’ndeki bu lezzet durağına mutlaka uğramanızı tavsiye ederiz. Yaz dönemi açık olan bu mekânın Alaçatı Port içerisindeki Port Maria adlı yeri de görülmesi gereken mekânlardan.


Resim 06

e) Lale Lodge Butik Otel: Hakan Bey'in işlettiği bu butik otel Alaçatı’yı tercih edenlerin yakından tanıdığı mekânların başında geliyor. Sıcak atmosferi ve birbirinden lezzetli sunumlarıyla Alaçatı'ya gelenler için hoş bir seçenek oluşturuyor. Kahvaltı seçeneklerini ve menülerini incelemenizi öneririz.

Resim 07

f) Köşe Kahve: Alaçatı’nın en güzel yerinde bulunan Köşe Kahve, damla sakızlı sıcacık kurabiyeleri ve el yapımı lezzetine doyum olmayan limonatasıyla sizlere küçük mutluluklar yaratıyor. Ayrıca birbirinden güzel çay ve kahve seçenekleri de burayı tercih sebeplerimizden bazıları.

Resim 08

g) Sailors Orta Kahve: Köşe kahveden sonra tercih edilebilecek bir başka güzel mekân da Köşe Kahve’nin tam karşısında bulunan Orta Kahve. Özellikle sakızlı lorlu kurabiyesi, Çeşme limonundan yapılan limonatası ve kahvaltısıyla tercih edebileceğiniz şirin kahveyi denemenizi öneririz.

Resim 09

Ayrıca İmren Pastanesi dondurma, kurabiye çeşitleri ve limonatasıyla, Furun Pastanesi ise ekmek ve kurabiye çeşitleri ve köy kahvaltısı ile önerebileceğimiz diğer yerler.

Bu güzel mekânları önerirken pek çok tatil beldesi gibi Alaçatı'da da fiyatların yüksek olduğunu hatırlatmakta fayda var.

4-  Eğlence: Alaçatı geceleri eğlenceli, bir o kadar da kendine özgüdür. Kemalpaşa Caddesinde yaz akşamları yürümeniz neredeyse imkânsızdır. Yerli ve yabancı birçok ünlüyle omuz omuza bu sokaklarda dolaşırken birbirinden güzel mekânların rengârenk ışıkları altındaki sohbetlere şahitlik edeceksiniz. Ayrıca Sea Side’da sabaha kadar süren beach clup eğlenceleri renkli zaman geçirmek isteyenler için birebir.
Resim 10

5- Tarihi: 16 yy.'da Anadolu'nun dış ticaret kapısı Çeşme yöresiydi. Özellikle Cenevizli tüccarlar Çeşme'nin karşısındaki Sakız Adası'na yerleşmişlerdi. Sakız Adası 1556’da Osmanlıların eline geçince Çeşme ticari üstünlüğünü o döneme kadar yalnızca Batı Anadolu ürünlerinin satıldığı, küçük bir ticaret merkezi olan İzmir'e kaptırdı. Anadolu'nun başlıca ipek üretim merkezi olan Bursa yöresinin ipekleri eskiden Çeşme yoluyla Sakız Adası'na gönderilirken tüm ticaret merkezi İzmir oldu. 1850'li yıllarda güneyi bataklık olan Alaçatı’ya; zamanın sadrazamının “Bataklığı kurutun!” buyruğuyla Alaçatı'nın güneyindeki tabii limana ulaşan bir kanal açılır. Ovalardan büyük hendeklerle drenaj sağlanarak bataklık kurutulur. Açılan kanal daha sonraları gemilerin yanaştığı bir liman olur. Bu çalışmaya zamanın mimari Hacı Memiş Ağa önderlik eder ve adalardan imar işinde çalışmak üzere Rum işçiler getirtir. Gelen Rum işçiler Alaçatı Limanı'nın 1000 m kuzeyinde yeni Alaçatı'yı inşa ederek yerleşirler. İşleyebilecekleri tarlaları olmadığı için, büyük toprak sahibi Türkler tarlalarını tesis edip işletmek ve bir süre sonra devretmek koşuluyla Rumlar'a verirler. Bir anlamda bu, yap-işlet-devret modelidir. İşletme sahibi Rumlar Alaçatı'da bağcılığı geliştirirler. Günümüzden yüzyıl önce Alaçatı'dan şarap dış ülkelere ihraç edilir. Alaçatı şarabı dünyanın kaliteli şarapları arasında yerini alır. Bu yüzden Alaçatı kiliselerinin en önemli süsleme figürleri üzüm salkımlarıdır. 1873 yılında Alaçatı'da belediye teşkilatı kurulur. Takriben 19. yy.'dan önce Alaçatı ve çevresinde, Çeşme, Köste, Çiftlik, Ovacık vs. ile birlikte 45 bin kişi yaşamaktadır. Bu nüfusun 40 bini Rumlar, geriye kalan beş bini Türklerdi.

Resim 11

Hilmi Uran 1914'te Çeşme'ye kaymakam olarak tayin edilir. Göreve başladıktan bir iki ay sonra Balkanlar'dan, özellikle Yugoslavya, Makedonya bölgelerinden ilk göçmenler gemi ile Çeşme'ye gelir. Göçmenlerin gelişi Rumlar arasında panik yaratır ve kısa zaman içinde bölgeyi terk ederler. Yugoslavya'dan gelen bu göçmenler Alaçatı'da iskân edilir. Bağcılığa yabancı olan göçmenler şarapçılığı hiç bilmezler. Selanik'ten Makedonya'nın Karacaova bölgesinden ve Girit, İstanköy gibi adalardan mübadil göçmenler gelir. Alaçatı'da tütüncülüğün gelişmesini sağlarlar. Tütün, kavun yetiştiriciliği ve hayvancılık 1980'li yıllara Alaçatı'yı taşıyan unsurlardır. Daha sonra tarım üretiminin yerini esnaflık, kısmen balıkçılık ve turizm almıştır.

Resim 12

6-  Konaklama: Çeşme'nin en güzel konaklama mekânlarını Alaçatı'da bulacaksınız. Tarihle zarafetin iç içe geçtiği butik otellerde sevdiklerinizle unutamayacağınız zamanlar geçireceksiniz. İşte bunlardan bazıları:

a)  Seven Rooms Butik Otel: Alaçatı’daki özel mekânlardan biri de Seven Rooms, birbirinden güzel odaları ve havuzu ile konuklarına hoş zamanlar vaat ediyor.


Resim 13

b)  Cadde 75 Butik Otel: Alaçatı'daki birbirinden güzel otellerden biri de Cadde 75 Çeşme de tatil için doğru adreslerin başında geliyor.


Resi 14

c) Lale Lodge Butik Otel: Alaçatı’nın en güzel otellerinden biri olan Lale Lodge’da kendinizi evinizde gibi hissediyorsunuz. Butik otelin anahtarları yanınızda gecenin geç saatlerine kadar eğlenip sonrasında evinize gidermiş gibi butik otelinize geçebilirsiniz. Kahvaltısı ve sıcaklığıyla denenmesi gereken yerlerin başında geliyor.

Alaçatı’daki butik otellerin hepsi de birbirinden güzel özellikleriyle sizi memnun edecektir. Size kalan bunlar içerisinden birini seçip iyi vakit geçirmektir. Şimdiden iyi tatiller.
           
Çeşme, her yönüyle gezilesi ve görülesi yerlerle dolu, bu güzellikleri ne kadar anlatsak yeterli olamayacağının farkındayız. Sanırım en güzeli bu güzellikleri yerinde yaşamak olacaktır. Çeşme ile ilgili farklı yazılarla zaman zaman yine karşınızda olacağız. Yazın sizleri mutlaka Çeşme'ye bekliyoruz.

Yorumlar

  1. Resimleri çok güzel çekmişsin, anlatımınla hemen orada olmak istedim. Her yaz tatilini Çeşme'de geçiren biri olarak hepsini çok beğendim. Sağlıklı ve mutlu hafta sonları..

    YanıtlaSil
  2. Son butik otel harika görünüyor, şimdi orada olmak vardı:)

    YanıtlaSil
  3. Serap, Lezzetli Somunlar20 Mayıs 2011 22:31

    Hakan Aysev, Nurseli İdiz, Hande Ataizi rastaladığım ünlülerden sadece birkaçı..Çok haklısın, elini sallasan birine çarpıyorsun:) Müberracım; bu gönüllü turizm elçiliğinden ötürü seni kutluyor ve bir İzmir' li olarak çok teşekkür ediyorum ablacım..Eline, deklanşörüne sağlık..Biz de Alaçatı Hire Butik Otel'de kalmıştık 1 gececik..Çok güzel gerçekten..

    YanıtlaSil
  4. Nilgüncüm, çok teşekkürler, sana da güzel bir hafta sonu dilerim.

    Fadiş, Lale Lodge tavsiye ederim :) Evet orada olmak güzel olurdu.

    Serap ablacım, ben de her zaman güzel yorumlarınızla motive ettiğiniz için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  5. canım bir an orda olduğumu hissetirdi bu güzel kareler yüreğine gönlüne sağlık. nefis bir yazı olmuş.

    YanıtlaSil
  6. Ege'ciğim,
    Tam bir gezi yazısı olmuş, her konuda bilgi var içinde. Ben de Alaçatı'yı çok sevmiştim. Orada iki sevgili dostum oluyor yazları, onları görmek için ben de gitmeyi istiyorum bu yaz.

    YanıtlaSil
  7. Okurken gitmiş kadar keyif aldık.Çok güzel bir yazı dizisi paylaşmışsınız.Emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  8. Yine bir solukta, keyifle okudum yazını :)

    Sevgiler

    YanıtlaSil
  9. ben henüz çeşmeye gitmadim resimlere görünce hımmm bu yaz olmalı dedim:)
    sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  10. Ne kadar güzelmiş Alaçatı. Kaç senedir gitmek istiyorum hiç kısmet olmadı. Belki bu sene gidebilirim ve mutlaka bu bilgileri de yanımda götüreceğim :) Sevgiler.

    YanıtlaSil
  11. Çok detaylı harika bir yazı olmuş, Çeşme'ye gitmedim ama Alaçatı'da bir gün geçirdim. Sezon bittiği çin çoğu yer kapalıydı ama sakızlı muhallebisinin tadına bakabildim.
    Güzel paylaşımın için teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  12. Örgüçantam, çok teşekkürler :)

    Tijenciğim bekleriz, umarım karşılaşırız bir yerde :)

    Beylikdüzü, çok teşekkürler yorumunuz için.

    Seda, çok sevindim :)

    Yemekbiraşk, bence de bu yaz gelin artık :)

    Mimosacafe, işinize yararsa ne mutlu bana :)

    Dokuzuncubulut, evet sezon dışı oldukça sakin ama sezonda adım atmak zor Alaçatı'da. Yorumunuz için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Düşüncenizi paylaştığınız için çok teşekkürler!

Bu blogdaki popüler yayınlar

Patates Buğulama

Sarmaşık Kavurması

Ege Usulü Zeytinyağlı Kabak