Datça Gezisi 1


Size iki bölüm halinde hazırladığım yazımın 1. kısmında" Datça'da Nereleri Gezmeli?", 2. kısmında ise "Datça'da Ne Yemeli?" sorularının cevaplarını vermeye çalışacağım.

Tarihçi Strabon’un “Tanrı yarattığı kulunun uzun ömürlü olmasını isterse onu Datça Yarımadasına bırakır.” dediği söylenir. Gerçekten Datça insanın ömrüne ömür katacak kadar güzel bir yer. 


Ben çok kalabalık tatil beldelerini ve her şey dahil otellerde konaklamayı sevmiyorum. Her gün yeni bir yer keşfetmek, farklı bir yerde değişik bir şey tatmak istiyorum. Datça tüm bu isteklerime cevap veren bir yer oldu.



NEREYE GİDİLİR?

Datça Merkez
Datça’nın merkezinde bulunan Kumluk plajı etrafında pek çok güzel cafe ve restoran bulunmakta. Çoğu balık ve meze ağırlıklı bir menüye sahip bu restoranlarda Ege balıklarının ve meze çeşitlerinin tadına varmak mümkün. Yat limanı da Datça’nın en hareketli yerlerinden biri, burada tekne turları düzenleniyor, limanda bulunan cafe ve restoranlar ortama canlılık katıyor.


Eski Datça
Can Yücel’e sorarlar:
“Ne harika yer burası
Nereden buldun bu Datça’yı?”
O da cevap verir “Elimle koymuş gibi buldum.”

Datça’da en sevdiğim yerlerden biri Eski Datça oldu. Burası bana taş evleri, Arnavut kaldırımlı yolları, begonvilleri, şirin cafeleri, sanat galerileri ile Alaçatı’yı hatırlattı. Datça deyince akla hemen Can Yücel geliyor. Can Yücel’in evinin de bulunduğu sokak şairin adını taşıyor. Ev müze değil, sadece senede bir gün 12 Ağustos tarihinde ziyarete açılıyor.

Eski Datça yazın çok kalabalık, bir de sıcakta dolaşmak zor, o yüzden bence en güzel mevsimi sonbaharya da ilkbahar. Burası çok büyük bir yer değil, sokakları dolaşın, hatta ara sokaklara girin, güzel evleri, tarihi camisini gezin, sonra gözünüze kestirdiğiniz güzel bir yere oturup buranın keyfini çıkarın. Fotoğraf meraklıları için de burada harika kareler yakalamak mümkün.


Reşadiye
Datça’daki en eski yerleşim bölgelerinden bir tanesi olan Reşadiye, merkeze 5 km uzaklıkta. 1856’dan kalma tarihi camisi, şirin evleri ve Mehmet Ali Ağa Konağı görülebilecek yerler arasında. Mehmet Ali Ağa Konağı şu anda butik otel olarak hizmet vermekte.


Mesudiye
Kızılbük, Hayıtbükü, Ovabükü gibi birbirinden güzel koyları olan Mesudiye Datça’nın en güzel yerlerinden bir tanesi. Bu koylarda hala denizin tadını çıkarabileceğiniz gibi, sahilde bulunan şirin restoran ve cafelerde de vakit geçirebilirsiniz.


Palamutbükü
Datça merkeze 25 km uzaklıkta bulunan Palamutbükü bölgenin en geniş ve popüler koylarından biri. Burada pek çok restoran ve konaklama tesisi var. Knidos yolu üzerinde yer alan koyu mutlaka görmelisiniz, denizin rengi ve berraklığı büyüleyici.


Knidos
Knidos antik kenti yarımadanın en uç noktasında bulunuyor. Knidos, özellikle tarih ve arkeoloji meraklılarının ilgisini çekecek bir yer. Buraya ulaşmak için virajlı, dar ama harika manzaralarla dolu karayolunu ya da mevsim uygun olduğunda deniz yolculuğunu tercih edebilirsiniz. Yol hız yapmaya çok elverişli olmadığından Datça merkezden Knidos’a ulaşmak yaklaşık 1 saat sürüyor. Yaz sıcağında burada yürümek çok mümkün olmadığından burayı gezmek için en uygun mevsim sonbahar. Yarımadanın bir tarafı Ege denizine, diğer tarafı Akdeniz’e bakıyor, Knidos’ta bu harika manzarayı izleyebilirsiniz. Knidos’ta bulunan Deveboynu Feneri hem manzara izlemek hem de fotoğraf çekmek için harika bir nokta, özellikle de gün batımına doğru. Fenere doğru yürümenin biraz efor ve yürüyüşe uygun bir ayakkabı gerektirdiğini de belirteyim. Palamutbükü’nden Knidos’a doğru giderken pek çok köyün içinden ya da kıyısından geçiliyor, isteyenler buralardan yöresel ürünler de satın alabilir. Ayrıca plajı olmayan pek çok bakir koy da yine bu yolculukta size eşlik edecek.

Burgaz (Palaia Knidos)
Burgaz, “ilk Knidos” ya da “eski Knidos” olarak anılıyor. Knidos’un önce burada kurulduğu düşünülüyor. Burada yapılan arkelolojik kazılarda iki liman ve antik dönemde yerleşim olduğuna dair bazı bulgular elde edilmiş. Burayı ve tabi Knidos’u bir arkeolog ile birlikte dolaşmak çok daha anlamlı olacaktır.


Burada saydıklarımız dışında yüzmek için Kargı koyuna gidebilir, hava müsaitse pek çok koyu bir günde görebileceğiniz tekne turlarına katılabilirsiniz. Datça tabii sadece güzel koylardan ibaret değil, bölgede pek çok şelale de bulunmakta. Bölgeyi bilen rehberler eşliğinde trekking de çok keyifli olabilir.

Bir sonraki yazımda Datça'da neler yenir, neler alınır, nerede konaklanır? sorularına cevap vermeye çalışacağım. Takipta kalın.

Yorumlar

  1. Ege nin bütün sokakları birbirine benziyor tıpkı İzmir Kemalpaşaya bağlı benim kasabamın sokaklarına duvar üstünden sarkan hanımeli çiçeği gibi

    YanıtlaSil
  2. Gitmedim Datça' ya ama güzel görünüyor. Elinize sağlık. Blogunuzu takibe aldım. Bana da beklerim. http://turgayaksoy.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Düşüncenizi paylaştığınız için çok teşekkürler!

Bu blogdaki popüler yayınlar

Patates Buğulama

Sarmaşık Kavurması

Ege Usulü Zeytinyağlı Kabak