Günübirlik Kos Gezisi


Osmanlı zamanında adı İstanköy olan Kos Adası, Türkiye’ye en yakın adalardan bir tanesi. Bodrum’un hemen karşı kıyısında yer alıyor. Kos, Oniki Adalar içerisinde haklı bir üne sahip. Hipokrat’ın doğduğu ada olarak da biliniyor.


Kos adasına yaz döneminde Bodrum’dan her gün kalkan feribotlarla yaklaşık 1 saatte ulaşmanız mümkün. Kos’a gitmek için Bodrum Limanı’nın yanı sıra Turgutreis’i de kullanabilirsiniz, yolculuk süresi oradan daha kısa, yaklaşık 45 dakika. Hızlı feribotla bu süreyi daha da düşürebilirsiniz. Ben feribot yolculuğumu Turkish Sealines firması ile yaptım, bu firma kalenin yanındaki yat limanından değil, Bodrum Yolcu Limanı adlı yeni limandan hareket etti, biletinizi alırken hangi limandan kalkacağı bilgisine de dikkat etmenizi öneririm. Bodrum’a gidip feribotla karşıya geçmek istemezseniz havayolu ile Kos’a gitmeniz de mümkün. Yeşil veya gri pasaportunuz ya da schengen vizeniz yoksa kapıda vize uygulaması ile 15 gün geçerli vize edinip giriş yapmanız da mümkün.



NE YAPILIR?
Kos’a günübirlik gidebilirsiniz, araba kiralarsanız merkezi ve önemli noktaları gezmek için bir gün yeterli olacaktır. Ama gezmenin yanı sıra plajlarında vakit geçirmeyi de düşünüyorsanız gezinizi konaklamalı planlamanızda fayda var. Araba dışında bisiklet ya da buggy denen minik araçlardan da kiralayabilirsiniz. Gezilecek yerlerin büyük bir kısmı zaten Kos’un merkezinde yer alıyor. Buraları yürüyerek çok rahat gezebilirsiniz.
Kos’ta feribottan indikten sonra sahil yolunda bulunan duraklardan şehir turu yapan üzeri açık ve çok sevimli mini tren şeklindeki turist otobüsleri (city train bus) ile panoramik bir şehir turu yapabilirsiniz. Burada Türkçe de dahil birkaç dilde tanıtıcı kısa bilgiler de veriliyor.



Kos merkezde Hipokrat Meydanı, Neretzia Kalesi, Elefheria Meydanı gezilmesi gereken önemli yerler arasında. Kos’ta 1933 yılında çok büyük bir deprem yaşanmış. Hatta bu depremin karşı kıyıda, Bodrum’da bile çok net hissedildiği söyleniyor. O yıllarda Kos adeta yerle bir olmuş. Bundan dolayı adadaki tarihi bina sayısı çok fazla değil. Osmanlı’dan kalma birkaç yapı var, ada bir dönem İtalyan hakimiyetinde olduğundan bazı binalarda İtalyan mimarisinin izleri de görülüyor.


Hipokrat Meydanı/Hikoprat Ağacı
Ortasında dev bir çınar ağacı bulunan bu meydan, adını tıbbın babası kabul edilen Hipokrat’tan alıyor. Hipokrat’ın bu ağacın altında öğrencilerine ders verdiğine inanılıyor. Bu ağacın hemen önünde Osmanlı zamanından kalma tarihi bir de çeşme var. Meydanın etrafı kale, cami, hamam gibi önemli tarihi yapılarla çevrili. “Hipokrat çınarı” adıyla da anılan çınar ağacı adanın sembolleri arasında.



Kos Kalesi (Neretzia Kalesi)
Şövalyeler Kalesi olarak da bilinen kale, konum olarak Bodrum Kalesi’nin tam karşısında Kos Limanı yakınında yer almakta. Rodos şövalyeleri Osmanlı’dan korunmak için bu kaleyi yaptığından bu adla da anılıyor. Hipokrat Meydanı’ndan küçük bir köprüyü geçerek kale girişine gelebilirsiniz. Giriş ücreti 4 eoru. Girmeyi düşünmezseniz köprüden ya da kalenin avlusundan da güzel fotoğraf kareleri yakalamanız mümkün.



Cezayirli Gazi Hasan Paşa Camii
Hipokrat Meydanı’nda dev çınarın gölgesinde bulunan cami, 1776 yılında Hasan Paşa tarafından yaptırılmış. Caminin tek şerefeli ince bir minaresi ve altı köşeli bir şadırvanı var. Köşeli yapısı ile de diğer camilerden farklı bir mimariye sahip. Cami şu anda ibadete açık değil, alt kısmı turistik objeler satan küçük bir çarşı olarak kullanılıyor.



Elefheria Meydanı
Özgürlük Meydanı ya da çarşı meydanı olarak bilinen alan adanın en canlı noktalarından biri. Hipokrat Meydanı’ndan buraya doğru giderken Yunan ezgileri eşliğinde begonvillerle kaplı çok hoş bir yoldan yürüyorsunuz. Ardından çıktığınız Elefheria Meydanı’nın etrafında belediye pazarı, bir tarafta Arkeoloji Müzesi, Defterdar Camii ve biraz ilerisinde Aya Paraskevi Kilisesi karşınıza çıkıyor. Ayrıca burada pek çok cafe ve restoran da bulunuyor.


Defterdar Camii
Elefheria Meydanı’nda yer alan cami merkezi bir noktada. 1700 lü yıllarda Defterdar İbrahim Paşa tarafından yaptırılmış. Tek şerefeli ve sade görünümlü bir cami.
Arkeoloji Müzesi
Elefheria Meydanı’nda bulunan müzede adadaki arkeolojik çalışmalarda ortaya çıkarılan parçalar sergileniyor. Müze pazartesi hariç her gün ziyarete açık.



Agora
Kos merkezde arkeoloji Müzesi yakınlarında bulunan bu alan bir açık hava müzesi görünümündedir. Eski dönemde çarşı olarak kullanılan bu alanda yapılan kazı çalışmaları sonucunda çıkarılan parçalar sergilenmektedir.



Aya Paraskevi Kilisesi
Elefheria Meydanı’ndaki Agora’nın hemen arkasında bulunan kilise Bizans yapısı özelliği taşıyor. Mavi beyaz renkleriyle bu kilise bana Santorini’yi hatırlattı.
Osmanlı Hamamı
Hipokrat Meydanı’nın biraz ilerisinde yer alan hamam Osmanlı döneminden kalma bir yapı. Kos, yaklaşık 400 yıl Osmanlı idaresinde kaldığından hala Osmanlı izlerini görmek mümkün. 17.yy.dan kalma hamam büyük depremde zarar görüp restore edilmiş, şu an ise turistlerin ziyaretine açık durumda.
Platani (Germe)
Germe adıyla da bilinen Platani bir Türk Köyü. Kos’ta Türk azınlığın yaşadığı bölgede pek çok cafe ve restoran ve bir cami bulunmakta. Dikkati çeken bir başka şey ise Türk tavernaların çokluğu. Burada bir de Müslüman mezarlığı var. Platani’de pek fazla görülecek bir şey yok bana kalırsa gitmeyebilirsiniz.
Asklepion
Kos merkeze 4 km mesafede bulunan bölgede bir tapınak, hamam ve tıp okuluna ait kalıntılar bulunmakta. Asklepion’da dünyanın ilk hastanelerinden birinin kalıntıları olduğu da söyleniyor. Tarih ve arkeolojiye ilgi duyuyorsanız programınıza burayı da alabilirsiniz.
Zia
Kos’un popüler köylerinden Zia, günbatımını izlemek için harika bir nokta. Dar ve virajlı bir yoldan ulaşılan köyde mavi ve beyaz rengin hakimiyetiyle Yunan mimarisinin klasik örneklerini görebilirsiniz. Zia’da pek çok cafe, restoran ve hediyelik eşya satan dükkanlar var.
Plajlar
Kos Adası birbirinden güzel plajlara sahip. Merkeze yaklaşık 40 km uzaklıkta bulunan Kefalos Koyu bunların başında geliyor. Kefalos koyunda yer alan Laggades, Agios Stefanos, Paradise gibi plajlar var. Paradisse en popülerlerinden biri. Agios Stefanos’ta ise tarihi kalıntılar bulunmakta, ayrıca buradan yüzerek Kastri adasına da ulaşmanız mümkün. Tigaki de beyaz kumu ve uzun kumsalı ile favori plajlar arasında. Kos’un kuzeyinde bulunan ve çok güzel tavernaların da yer aldığı Marmari plajı da denize girmek için düşünülebilecek yerler arasında. Yalnız kuzey kısmı genelde dalgalı olup su sporları için daha elverişli. Bir termal su kaynağı ile plajın buluştuğu Thermi de ilgi çekici bir seçenek olabilir. Buranın turistlerin ilgisi dolayısıyla çok kalabalık olduğunu da belirtmekte fayda var. Merkeze yaklaşık 20 km uzaklıktaki Mastichari de rüzgarı dolayısıyla özellikle sörf yapmak isteyenler için uygun olabilir. Uzaklaşmak istemezseniz Kos merkezde bulunan Town Beach’i tercih edebilirsiniz. Lambi ise Kos merkeze en yakın (1 km) ve otobüsle de ulaşabileceğiniz plajlardan bir tanesi.
Tekne turu
Ben günü birlik gittiğim için fırsatım olmadı ama Kos’ta kalacaksanız diğer adalara olan turları da değerlendirebilirsiniz. Özellikle Kalymnos, Pserimos, Plati adalarına düzenlenen “üç ada turu” ilgi çekici olabilir. 09.00-16.00 arasında gerçekleşen bu turda da yeni yerler görebilirsiniz. Simi ve Rodos’a düzenlenen turlar da var.
Bu saydıklarım dışında Kefalos köyünde bulunan ve güzel bir manzaraya sahip Agia Ioannis Manastırı, Kos merkeze yaklaşık 25 km uzaklıktaki yeldeğirmenleri, Pyli köyü, Linopoti Gölü görülmeye değer diğer yerler arasında.



NE/NEREDE YENİR?
Yunan adaları yemek kültürü bakımında bize çok yakın. Ada olması dolayısıyla tabii ilk önce deniz ürünleri ve ona eşlik eden mezeler akla geliyor. Üzerindeki feta peyniri ve iri doğranmış malzemesi ile çoban salatadan ayrılan Yunan salatası (greek salad) neredeyse her yerde karşınıza çıkacak bir lezzet. Meşhur Yunan yemekleri arasında bizim mutfağımızla hem yapılışı hem adı benzerlik gösteren şu tatlar sayılabilir: moussaka (musakka), souvleki (Yunan şiş kebabı), gyros (döner), keftedes (köfte), cacıki, tzatziki (kuru cacık), dolmades (dolma)... Yunan mutfağının en büyük özelliklerinden bir tanesi de mezeleri, mezenin yanı sıra balık, karides, ahtapot seviyorsanız bunlarla hazırlanmış farklı lezzetler bulabilirsiniz. Kos’ta tüm bu güzel yemekleri harika Yunan müzikleri eşliğinde tadabileceğiniz pek çok taverna ve restoran var. Adadaki restoranlar Kos Limanı çevresinde ve Mastichari ve Tigaki bölgelerinde yoğunlaşmış durumda.
Nick the Fisherman
Yemek için Kos merkezdeki en popüler yer Nick the Fisherman. Bunda sanırım Vedat Milör’ün de önerdiği bir yer olmasının etkisi var. Burada peynir dolgulu kalamar, ahtapot köftesi, mezgit köfte, karides saganaki gibi farklı ve lezzetli deniz ürünlerini tadabilirsiniz.
Caravelle
Merkeze uzaklığı yürüme mesafesinde ve sahilde yer alan mekan Türk ziyaretçiler arasında oldukça popüler. Bunda sahiplerinin Türk olması da etkili tabii. Nick the Fisherman ile yakınlar birini tercih edebilirsiniz. Saganaki kızartması (bir çeşit Yunan peyniri), kalamar dolma, ahtapot ızgara denebilecekler arasında.
Arabın Yeri



Bir Yunan adasına gidip Türk yemekleri yemek ne kadar mantıklı bilmiyorum ama ahtapot, karides, balık yemekten bıktıysanız şöyle bir dolma olsa, köfte olsa diyorsanız buraya gidebilirsiniz. Burada yediğim köfte menüde İzmir köfte olarak geçiyor kekik tadı baskın bir kuru köfteydi aslında. Bunun dışında saganaki kızartması biraz tuzlu olması dışında güzeldi.



Yunan salatası neredeyse her yerde aynı standartta zaten. Kalamar tavayı beğenmedik, çok sertti ve tabağın yarısı patates kızartması ile doluydu. Dolma ise ortalama lezzette.



Arabın Yeri’nin tam karşısında iki tane daha Türk tavernası var. Asıl size önereceğim yer ise tam karşısında yer alan ufak pastane. Burada çok farklı çeşitte tatlılar göreceksiniz, ayrıca Kavala kurabiyesi, ama en güzeli bademli çikolata. O kadar güzeldi ki paket yaptırıp yanıma da aldım. Giderseniz mutlaka tadın.

Taverna Oromedon
Zia’da yer alan bu restoranda benim yemek yeme fırsatım olmadı, o yüzden bir fikrim yok. Ancak manzarası muhteşem sadece bunun için bile gitmeye değer. Özellikle romantik bir akşam yemeği için ideal.
Deniz ürünlerinden çok hoşlanmıyorsanız Kos’ta dünya mutfaklarını tadabileceğiniz yerler bulmanız da mümkün.



Ayrıca yemeğin üzerine Elefheria Meydanı çevresinde bulunan cafelerden birinde frape ya da Yunan kahvesi içebilirsiniz. Yunan kahvesi tat olarak Türk kahvesinin biraz daha hafifi ve cezvede ikram ediliyor.

NEREDEN/NE ALINIR?



Dimotiki Agora
Elefheria ya da çarşı meydanı denen alanda bulunan agora, Kos çarşısı, Belediye Pazarı gibi isimlerle de anılıyor. 1930’lu yıllardan kalan yapı hala alışveriş için kullanılıyor. İçinde baklava, reçel, kurabiye, kuru meyve gibi yöresel ürünlerden magnet, sabun gibi hediyelik eşya çeşitlerine kadar pek çok seçenek mevcut.



Hikoprat Yemini’nin eski bir kağıda yazılmış hali ya da Hipokrat heykelleri pek çok hediyelik eşya dükkanında satılıyor. Mitolojik figürler, zeytin ağacından yapılma objeler, domates reçeli, sakız içeren ürünler (sakız reçeli, kurabiye, sakızlı su vs) alabileceğiniz diğer ürünler arasında. Ayrıca kozmetiğe ilgi duyuyorsanız burada yarı fiyatına satış yapan mağazalar olduğunu duydum, bunu da araştırabilirsiniz.



NEREDE KALINIR?
Ben günübirlik gittiğim için konaklama kısmını deneyimlemedim ama adada 3 ya da 4 yıldızlı pek çok otel, pansiyon ve apart seçeneği var. Beklentiniz lüks otel değilse bunlardan biri sizi memnun edecektir. Önemli olan tatil planınıza uygun bölgeyi seçmeniz. Daha çok gezmeyi planlıyorsanız merkezde kalmanız, plajda vakit geçirecekseniz denize girmek için seçeceğiniz bölgeye yakın bir noktada konaklamanız daha iyi olabilir.




Bodrum’a çok yakın mesafede bulunan Kos’a günübirlik bile olsa gidip doğal ve tarihi güzelliklerin tadını çıkarabilirsiniz. Beyaz badanalı evleri, begonvilli sokakları, şirin cafe ve restoranları, eğlenceli tavernaları, keyifli plajları, bize yakın tatları ve sıcakkanlı insanları ile Kos sizi evinizde hissettirecektir.

Yorumlar

  1. Güzel bir gezi yazısı olmuş ellerinize sağlık, bir gün gitmek dileğiyle :)
    Sevgiler

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Düşüncenizi paylaştığınız için çok teşekkürler!

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sarmaşık Kavurması

Patates Buğulama

Kalburabastı