Ayvalık Hasat Günleri



Ayvalık Uluslararası Zeytin Hasat Günleri’nin 14.sü 26-29 Ekim tarihlerinde Zeytin’in başkenti Ayvalık’ta gerçekleşti. Ayvalık Türkiye’nin en önemli zeytin ve zeytinyağı merkezlerinden bir tanesi. “Coğrafi işaret” sahibi Ayvalık zeytinyağının kalite üstünlüğü artık pek çok çevre tarafından biliniyor. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Ayvalık Belediyesi, Ayvalık Ticaret Odası ve Ayvalık Ziraat Odası zeytinyağının insan hayatındaki önemine dikkati çekmek ve zeytinyağı tüketimini arttırmak amacıyla her yıl Ayvalık Zeytin Hasat Günleri düzenliyor. Bu yıl 14.sü düzenlenen etkinlik artık geleneksel hale geldi ve uluslararası bir nitelik kazandı. Ayvalık Hasat Günleri hem zeytinyağı kullanımını arttırmak hem Ayvalık zeytin ve zeytinyağının kalitesine dikkati çekmek hem de bu alanda üretim yapan markalara destek olmak için önemli bir girişim. Ayrıca tarihi ve turistik zenginliğe sahip Ayvalık’a yerli ve yabancı ziyaretçi çekmek için de güzel bir fırsat. Hasat Günleri, zeytin üreticileri, iş adamları, medya mensupları, blog yazarları ve halkın katılımıyla her yıl şenlik havasında geçiyor.



Bu yılki şenliğin sloganı “Zeytinyağı Sağlık Kaynağı”idi. Hasat Günleri’nin ilk günü Ayvalık Bandosu eşliğinde “Hasata Yürüyüş” ile başladı. Ardından Cumhuriyet Meydanı’nda Ayvalık Zeytinyağı Pazarı açıldı. Burada Ayvalıklı üreticiler ilk hasat zeytinyağlarını tüketicilere anlattı ve tattırdı. Öte yandan “Zeytin” temalı karikatür sergisinin, Selçuk Erdoğan’a ait Zeytinin Gövde Gösterisi” adlı resim sergisinin, SUFOD Su Altı Fotoğrafçıları ve Filmcileri Derneğinin fotoğraf sergisinin ve “Toprakla da Şiir Yazılır” adlı seramik sergisinin açılışları gerçekleşti.



Şenliğin ikinci günü Mutluköy’deki Hasat Töreni ile başladı. Zeytin hasat gösterisi ve diğer başka etkinliklere Ayvalık halkı büyük ilgi gösterdi. Etkinliğin gerçekleştiği Mutluköy Nostalji Tesisleri yöresel ürün satışları, mini hayvanat bahçesi, köy kahvaltısı ve zeytin ağaçlarından oluşan bahçesi ile özellikle çocuklu ailelerin hafta sonu keyifli vakit geçirebilecekleri bir yer.

Hasat töreninin ardından Türkiye’nin önemli ekonomistlerinden gazeteci Prof. Güngör Uras’ın adı verilen sokağın açılışı yapıldı. Cunda Adası’nda eski çocuk yuvası arka sokağı bundan böyle Güngör Uras’ın adı ile anılacak. Törende Güngör Uras’ın arkadaşları ve eşinin yaptığı konuşmalar ile açılış öncesi duygusal anlar yaşandı. Uras Ayvalık‘ın Zeytin Hasat Şenliklerine sürekli katılarak Ayvalık zeytinyağını, zeytinin tanıtımını da yapan isimlerden biriydi.



Daha sonra Ayvalık Ticaret Odası Duyusal Analiz Laboratuvarı’nda Zeytinyağı Temel Tadım Eğitimi verildi. Katılımcılar zeytinin tarihçesi, sağlığa faydaları, kaliteli zeytinyağını ayırt etme gibi konularda bilgilendirildikten sonra tadım aşamasına geçildi.

Üçüncü gün ise Küçükköy Kültür Merkezi’ndeki “Zeytinyağı Sağlık Kaynağı” konulu panel ile başladı. Panelin moderatörü Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Yönetim Kurulu Başkanı Ümmühan Tibet’ti. Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu’nun açılış konuşmasının ardından Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Fuat Fikret Aktaş, Prof. Dr. Timur Timurkaynak ve Serap Akyol söz aldı. Kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. Timur Timurkaynak sunumunda zeytinyağının vücudumuza katkılarını anlatırken kalp sağlığı açısından zararlı besinlerden de bahsetti. İnteraktif sunumu dinleyenler tarafından ilgiyle takip edildi. Son olarak Diyetisyen Serap Akyol, Akdeniz tipi beslenme ve zeytinyağının faydaları konusunda bilgi verdi.

Panel sonrası Küçükköy Meydanı’nda Turgut Baygın’ın Zeytin Şiirleri” dinletisi, ardından da Zeytin çekirdekleri Orkestrası’nın konseri vardı. Zeytin Çekirdekleri, Ayvalık Belediyesinin ilçe çocukları ve gençlerinin sosyal gelişimlerini güçlendirmek için hayata geçirdiği ücretsiz bir müzik, sanat ve spor eğitim projesi. Konserde özellikle çocukların Atatürk temalı şarkıları dinleyenler tarafından coşkuyla karşılandı.
Şenliğin son gününde ise Kaymakamlık’ta Cumhuriyet Bayramı kutlaması, ardından da halkın katılımına açık tekne turu vardı.



Ayvalık’ta bulunduğumuz süre boyunca Murat Reis Otel’inde konakladık. Otelin odaları son derece geniş ve ferahtı. Kahvaltısı hem çeşit hem lezzet bakımından çok başarılıydı. Özel kuma sahip plajı da otelin yaz için tercih sebebi olduğunu düşündürdü.
Dört gün boyunca devam eden Ayvalık Hasat Günleri ülkemizde zeytin ve zeytinyağı konusundaki farkındalığı arttırmak adına önemli bir faaliyet. Emeği geçen bütün kurumlara ve kişilere, özellikle bizi davet ederek bu etkinliği yerinde görmemizi sağlayan Ayvalık Ticaret Odası’na, Yönetim Kurulu başkanı Sayın Mustafa Büyükçıvgın’a çok teşekkürler.
***

Ayvalık’tan Bunları Yapmadan Dönmeyin…
Festival sebebiyle bulunduğumuz Ayvalık’ta dört gün boyunca bulduğumuz her fırsatta gezi ve lezzet noktalarını keşfetmeye çalıştık. Bunları sizin için listeleyelim:
* Eski bir Rum Mahallesi olan Macaron Mahallesinde dolaşın, sokaklarda kaybolun, bol bol fotoğraf çekin.
* Antikacıları ve sanat-tasarım atölyelerini dolaşın. Antikacılar çevresinde Cafe Caramel’de bir kahve-tatlı molası verin.
* Macaron Konağı’nın sakin huzurlu bahçesinde bir kahve için. Artizan Bakkal’ın ekşi maya ekmeklerinden alın.
* Macaron Muhallebicisi’nde sütlü tatlı yiyin.
* Camlı Kahve’de bir çay içip Macaron Mahallesi’nin yaşlı amcaları ile sohbet edin.
* Ayvalık merkezde Taksiyarhis Anıt Müzesi, Saatli Cami, Çınarlı Cami gibi tarihi yapıları gezin.
* Minta Cafe’nin gizli bahçesini keşfedin.
* Ayvalık merkezde Paşa Çorbacısı’nda çorba ve zeytinyağlıların tadına bakın. Öğle saatlerini geçirirseniz bir şey kalmayacağını da söylemeliyim.
* Ayvalık tostu yiyin ama beklentiyi düşün tutun. Her yerde aşağı yukarı aynı standart olsa da ben deniz kenarı manzarası için Açelya Cafe’yi, eski mekan olmasından dolayı da Aşkın Büfe’yi önereceğim.
* Tik Mustafa’nın yerinde meze çeşitleri ve fasılın tadını çıkarın.
* Ayvalık’a özgü lorlu baklava, lor tatlısı, lor kurabiyesi, sakızlı dondurma gibi lezzetler için İmren Pastanesi ya da Güler Tatlıhanesi’nin yolunu tutun.
* Girit leblebisi tadın.
* Şeytanın Kahvesi’ne gidin, mevsimlerden yaz yaz ise koruk suyu, kış ise nar suyu için.
* Aşıklar Tepesi’ne çıkıp sevdiğinize sarılın.
* Rahmi Koç Müzesi’ni gezin. Terasına oturup kahvenizi içerken Cunda’yı bir de tepeden izleyin.
* Cunda’daki Taksiyarhis Kilisesi’ni gezin.
* Cunda’ya gidin, ada ruhunu doyasıya yaşayın, sahilde yürüyün Arnavut kaldırımlı dar sokaklarında hayallere dalın.
* Sahil yürüyüşünüze buzlu badem, sakızlı dondurma ya da lokma eşlik etsin.
* Taş Kahve’de kahve için, iç kısmını gezin, hikâyesini dinleyin.
*Cunda’da Karadeniz Pastanesi’ne uğrayın.
* Cunda Ayna’da rakı-balık dışında özgün yemek ve tatlılarla keyifli bir akşam yaşayın. Ama sakın rezervasyonsuz gitmeyin.
* Orman Cunda’nın kokteyllerini tadın.
* Vino’da şarap keyfi yapın.
* Şeytan Sofrasına çıkıp Midilli’ye el sallayın, küçük adacıklarla muhteşem bir manzara sunan coğrafyayı seyredin. Gün batımını izleyin.
* Cennet Tepesi’nde durup bir fotoğraf molası verin.
* Zeytin, zeytinyağı, sabun, saganaki peyniri, Ayvalık tulumu, sepet peyniri alın.
* Bir Boşnak köyü olan Küçükköy’e gidin, sanat galerilerini gezin, Boşnak böreği, kuru et tadın. Küçükköy Kent Müzesi’ne uğrayın.






Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sarmaşık Kavurması

Patates Buğulama

Kalburabastı