L-Carnitine Nedir?

 



Günümüzde sağlıklı yaşam konusu önem kazanırken L-Carnitine ismine de sıkça rastlayabilirsiniz. Bu durumda da L-Carnitine nedir sorusu akıllara geliyor. İskelet sisteminde ve kalp kaslarında yoğun bir şekilde bulunan L-Canitine aslında bir tür amino asit. Enerji üretiminde önemli bir role sahip olan bu bileşen aynı zamanda böbrek, karaciğer ve beyinde de bulunuyor. Vücudun kendi kendine üretebildiği L-Carnitine'i dışarıdan gıda takviyeleriyle alabilmeniz de mümkün. Bunun yanı sıra et, süt ve bu gibi hayvansal gıdalardan da ihtiyacınız olan günlük miktarı karşılayabilirsiniz. Vücuda pek çok faydası bulunan bu bileşen sayesinde siz de sağlığınızı güçlendirebilirsiniz.

L-Carnitine'in Vücuda Sağladığı Faydalar

Alınan proteinler vücudunuz tarafından işlenerek amino asite dönüştürülüyor ve bu amino asitler vücudumuzun farklı bölgelerindeki önemli roller üstleniyor. Özellikle yoğun bir spor programı uygulayan kişilerin yakından ilgilendiği L-Carnitine, yakılması gereken yağların mitokondriye taşınmasında görev alıyor. Bu sebeple de yağ yakımında önemli bir bileşen olan bu amino asitler form tutmak isteyen kişiler tarafından düzenli olarak kullanılıyor. Ayrıca kas kütlesini de artırmaya yardımcı olan bu bileşen, kaslardaki oksijen kullanımını da artırarak daha fazla kalori yakılmasını sağlıyor. L-Carnitine faydaları arasında sayılabilecek şeylerden biri de böbreklerin sağlıklı işleyişinde görev alması. Böbrek rahatsızlıklarının tedavisinde doktorlar tarafından da destekleyici olarak tavsiye edilebilen bu ürünler, böbreklerin sağlığını geri kazanması için kullanılan önemli bileşenlerden. L-Carnitine ne işe yarar sorusuna verilebilecek bir diğer yanıt ise kemik sağlığını desteklemesi. İleri yaşlarda görülen kemik erimesi ve romatizmal hastalıkların önüne geçmek için bu amino asitlerden faydalanabilirsiniz.

L-Carnitine Kullanımı ve L-Carnitine İçeren Besinler

L-Carnitine nedir nasıl kullanılır sorusu pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Bu bileşenin kullanımı kişiden kişiye değişiklik gösterebiliyor. Ağır sporlar yapıyor, yoğun fiziksel aktivite gerektiren bir işte çalışıyor veya sağlığınızı güçlendirmek istiyor olabilirsiniz. Bu tür durumlarda vücudunuzun ihtiyacı olan L-Carnitine seviyesine kendiniz karar vermek yerine bir uzmana danışmanızda fayda var. Vücudunuzda gerekli ölçümler yapıldıktan sonra yaşam temponuza uygun olan bir plan ile takviye almaya başlayabilirsiniz. L-Carnitine yağ yakar mı sorusu sık sık merak edilen konuların arasında yer alıyor ve çoğu zaman da bu yöndeki takviye ürünler yağ yakımına yardımcı olması için kullanılıyor. Fakat bu tür bileşenlerin vücuttaki eksikliği kadar fazla tüketimi de zarar teşkil ediyor. Bu sebeple önce gerekli ölçümleri yaptırıp daha sonra takviye kullanımına başlamanız önemli. Dışarıdan alacağınız takviye ürünler yerine L-Carnitine'i besin yoluyla da alabilirsiniz. Günlük tavsiye edilen protein miktarını aşmadan tüketeceğiniz kırmızı et, balık, süt, yumurta ve peynir gibi hayvansal gıdalar önemli birer L-Carnitine kaynağı. Doğal beslenme düzeninize ekleyeceğiniz tavuk göğsü, morina balığı, tam yağlı süt, sığır eti ve beyaz peynir gibi besinler bu açıdan son derece zengin.

Vücuttaki L-Carnitine Eksikliği

Vücuttaki önemli karnitin eksikliklerinin iki tür sebebi bulunuyor. Bunlardan birincil olanı, hücresel karnitin taşıyıcı sistemdeki bir genetik bozukluktan ortaya çıkıyor. İskelet kas zayıflığı ve hipoglisemi semptomlarına sahip olan bu eksiklik durumu ortalama 5 yaşındayken kendini göstermeye başlıyor. İkincil karnitin eksikliğinde ise vücuttaki karnitin emilimini azaltan veya mevcut amino asitlerin vücuttan atılımını artıran belirli bozukluklar ortaya çıkabiliyor. Bu tür rahatsızlıklarda doktorların belirlediği bir plan dahilinde L-Carnitine takviyesi yapılabiliyor. Yapılan araştırmalar sonucunda bu amino asitlerin yalnızca yağ taşımakla kalmayıp aynı zamanda kas hücrelerindeki insülin aktivitesini de artırdıkları tespit edilmiştir. Bu sebeple yeterli miktarda L-Carnitine'e sahip olmak, kandaki glikoz miktarını dengelediği gibi eksikliği de hem vücudun yağ yakımının hem de insülin aktivitelerinin yavaşlamasına sebep olabiliyor. L-Carnitine yorumlarında yalnızca yağ yakımı değil, bu tür sağlık amaçlı kullanımlara da sıkça rastlayabilirsiniz. Son yıllarda hayvan üretiminin endüstriyelleşmesiyle hem etlerin kalitesinde düşüş meydana geliyor hem de bu ürünlerden alınabilecek L-Carnitine miktarı azalıyor. Bu da yağ yakımını hızlandıran amino asitlerin azalması nedeniyle yeni nesillerde kilo artışının da daha fazla olmasına yol açabiliyor. Takviye olarak L-Carnitine kullananlarda veya besin yoluyla vücudundaki eksikleri tamamlayan kişilerde bu durum önlenebiliyor ve vücudun çok daha sağlıklı bir formda olabilmesi sağlanıyor. Siz de gerekli ölçümleri yaptırıp vücudunuzun ihtiyaçlarını öğrenerek sağlıklı yaşam yolunda önemli bir adım atabilirsiniz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Patates Buğulama

Sarmaşık Kavurması

Ege Usulü Zeytinyağlı Kabak