Ayasofya Müzesi/Sultanahmet Camii/YerebatanSarnıcı
İstanbul gezimizde tarihi yarımada olarak adlandırılan bölgede yer alan Ayasofya, Sultanahmet Camii ve Yerebatan sarnıcı da gezdiğimiz yerler arasındaydı. Ayasofya ve Sultanahmet İstanbul'da görülmesi gereken önemli tarihi yerlerden. Çok bilinen dolayısıyla hakkında pek çok yerde bilgi bulunabilecek yerler olması dolayısıyla ben sadece çektiğim fotoğrafları yayınlayacağım. Topkapı yazısında da belirttiğim gibi gitmeden önce bilgi edinmenizi ya da bir rehber eşliğinde gezmenizi öneririm. Bizim bir rehberimiz vardı ama ne yazık ki mekan girişlerinde birkaç cümle klişe açıklama yapıp içeride bize eşlik etmeyen ve tarih bilgisi yetersiz biriydi. Aslında çok ciddiye alınması gereken bir iş. Özellikle yabancı turistlere yalan yanlış bilgi verildiğini görmek üzücü. Özellikle Osmanlı tarihi konusunda onlar ne duymak istiyorsa onu söyleyen rehberler var. Asıl konumuza dönersek Ayasofya'yı bu rehberle gezdik gezmesine ama sadece 2 gün sonra İzmir'e döndüğümde Ayasofya Müzesi Müdürü Haluk Dursun'un bir konferansını dinleme şansım oldu ve aslında ayasofya'yı gezmediğimi fark ettim. Haluk Beyin slaytta gösterdiği pek çok yapıyı görmemiştik. Bu sebeple konferans esnasında çektiğim slayt görüntülerine de bu yazıda yer vermek istiyorum.
Haluk Dursun'un konferansından fotoğraflar
Doç. Dr. Haluk Dursun
Kapı tokmakları (Haluk Beyin çoğu çalınan bu tokmaklar için yorumu insanların hatıra olarak aldıkları yönünde iyimser bir yaklaşım :)
Şadırvan (Osmanlı coğrafyasının en büyük şadırvanı)
Haluk Bey, bu şadırvan hakkında şiirler yazıldığından behsetti)
Ayasofya'nın çeşmesi
Ayasofya'daki çeşitli mozaik örnekleri
Bizans mozayiğinden yapılan tuğra (ilk kez), Abdülmecit zamanında yapılmış
Haluk Bey konferansında Ayasofya'dan çalınan çinilerin Fransa'da Louvre Müze'sinde sergilendiğini de belirtti.
Sultanahmet fotoğrafları
Yerebatn Sarnıcı Bizans döneminde su ihtiyacını karşılamak amacıyla yaptırılan bir yer. İçerde ışığın yetersiz olması dolayısıyla çok fazla fotoğraf çekemedim, daha fazla fotoğraf ve bilgiye kendi sitesinden ulaşılabilir.
Yorumlar
Yorum Gönder
Düşüncenizi paylaştığınız için çok teşekkürler!