Tire'de Lezzet Turu

1 Tire Kaplan Dağ Restoran

Bugün sizlere İzmir’in şirin ilçelerinden biri olan Tire’den bahsetmek istiyorum. Tarihi M.Ö 2000’li yıllara dayanan Tire, önemli medeniyetlerin (Hitit, Frigya, Lidya, Pers, Roma, Bizans) yönetiminde yüzlerce yıl ayakta kalmış, 1400'lü yıllardan itibaren Türk hâkimiyetine geçmiş ve bu tarihten itibaren Türklerin önemli bir merkezi halini almıştır (Aydınoğlu Beyliği). Doğası ve tarihiyle ayrı bir güzellik armonisi yaşatan bu şehre geldiğinizde tarihin bozulmamış dokusunu tüm benliğinizle hissedebiliyorsunuz. Tarihî çarşıları, birbirinden değerli camileri ve meşhur salı pazarı ile görülmeye değer bir yer Tire.
2 Tire

Tire’ye gitmeyi düşünüyorsanız salı günleri kurulan pazarını da mutlaka gezi planınıza dahil edin. Oldukça geniş bir alana yayılan Tire pazarı, Ege’nin en büyük pazarı olma unvanına sahip. Burada Ege’ye has çeşitli sebze ve otlar, yöresel peynirler, zeytinyağı, el yapımı sabunlar, salça, ev tarhanası gibi gıda ürünlerinin yanı sıra maharetli hanımların getirdiği çeyizlik çeşitli örtüler, dantel, örgü gibi el emeği ürünlere de rastlamak mümkün. Özellikle Tire’nin iğne oyası çok meşhurdur. Bu pazarda ne ararsanız bulabiliyorsunuz, bu yüzden pazara ilgi büyük. Turistlerin bu güzel pazarı görmeleri için kente yapılan tur gezileri salı gününe denk getiriliyor. Birbirinden güzel yerel el işlerini, köylülerin getirdiği yöreye has sebze ve meyveleri ile “salı pazarı”, Tire’nin bozulmamış tarihi dokusuyla bütünleşmiş özel bir alışveriş merkezidir.
3 Tire manzarası

İzmir’e yaklaşık 1 saat mesafede bulunan Tire’nin doğal güzellikleri, tarihi, gezilecek yerleri hakkında pek çok şey söylenebilir. Ama ben sizlere bugün özellikle Tire’ye ait lezzetlerden bahsetmek istiyorum.
İzmir’in zeytinyağı ve ot ağırlıklı yemeklerinin yanı sıra Tire’nin de kendine has lezzetleri var. Tire denince akla gelen ilk yemek sanırım Tire Köftesi. Tire köftesinin diğer köftelerden en belirgin farkı, içinde baharat olmaması. Köftenin iskender gibi pide ve sosla servis edilenine ise Tire Kebabı deniliyor. Bunun dışında yörede “tak tak kebabı” ya da “kuyu kebabı” denilen yemeği de oldukça meşhur. Yemek dediğime bakmayın, bu aslında Tireliler için kahvaltı. Sabah saat 9-10’dan sonra bulup yemeniz zor. Kuzu, kuyuda bütün olarak pişiriliyor, sonra parçalanıp pide üzerinde servis ediliyor. Yemek pişerken etten akan ve bir kapta biriktirilen sosla ise tandır çorbası hazırlanıyor. Neden bu kadar erken vakitte tükeniyor derseniz, pazarcılar sabahın ilk vakitlerinde evlerinden çıkıp geldikleri için tok tutacak bir yemek olarak tandırı tercih ediyorlarmış ve onlara yetişmesi için bu kebap sabahtan hazırlanırmış.

4 Karadutlu lor

Tatlı olarak karadut reçelinin tatlı lor üzerine dökülmesi ile hazırlanan “karadutlu lor tatlısı” ön planda. Yöreye özgü içecekler ise karadut şerbeti ve sübye. Sübye, kavun çekirdeğinden elde edilen bir içecek; ferah, serinletici bir tadı var. Maalesef az yerde rastlanan, unutulmaya yüz tutmuş lezzetlerden biri…
Yörenin süt ürünleri de oldukça lezzetli, bu yüzden koyun yoğurdunu, tereyağını ve peynir çeşitlerini tatmanızı öneririm. (Ömür Mandırası’nı tavsiye ederim.)
5 Tire
Genel olarak Tire yemeklerinden bahsettikten sonra size bu güzel lezzetleri tattığım şirin bir restorandan bahsetmek istiyorum. Yeşilin binbir tonunu bulabileceğiniz bir vadinin zirvesinde Kaplan Köyü’nü geçer geçmez sizi karşılayacak olan Kaplan Dağ Restoran, Kimya öğretmeni Lütfü Çakır Beyin zarafeti ve elinin maharetiyle ortaya çıkarmış olduğu muhteşem manzarasıyla unutulamayacak zamanlar geçireceğiniz özel bir yer. Tire’nin içerisindeki ince kıvrımlı yollardan dolaşarak yirmi dakikada vardığınız mekânda Ege’ye has lezzetleri bir arada bulabileceksiniz.
6 Kuzukulağı


7 Tire salata

Yemek siparişinizden önce masaya kuzukulağı ve taze kekikten oluşan bir tabak ve zengin içerikli bir salata getiriliyor.
8 Ege mezeleri 1


9 Ege mezeleri 2
Daha sonra gelen servis arabasından görerek ve isterseniz içeriği hakkında bilgi alarak tatmak istediğiniz meze ve zeytinyağlıları seçiyorsunuz. Fotoğrafta da göreceğiniz gibi çeşit o kadar fazla ki seçim yapmakta zorlanıyorsunuz. Neler var, derseniz şöyle sıralayabilirim: karışık ot kavurması, havuçlu cevizli ezme, cibes salatası, ısırgan okma, arapsaçı kavurması, soyalı pazı, kabak çiçeği dolması, sarmaşık kavurma bunlardan sadece birkaçı.

10 Girit kabağı

Girit kabağı salatası (kabak haşlanıp zeytinyağı ve limonla soslanmış.

 11 Kabakçiçeği dolması

Kabak çiçeği dolması (İzmir çevresinde sıklıkla yapılır, kabak çiçeğinin dolma harcı ile doldurulmasıyla hazırlanan nefis bir tat)

12 Menengeç

Melengeç ya da menengeç otu (ilk kez tattım, nedense çok sevemedim)

13 Okma

Okma (ısırgan otu, domates, biber, soğan, peynir ve zeytinyağından oluşan bir salata)
14 Keşkek

Keşkek

Ara sıcak olarak kuzu etli şevketi bostan, Ege’nin meşhur düğün yemeği keşkek, karışık otlu börek ya da patlıcanın doyumsuz tadı lalengiyi tercih edebilirsiniz. Patlıcan balığı da denen lalengi patlıcanın uzunlamasına ince olarak kesilip, suda bekletildikten sonra cıvık bir hamura bulanıp kızartılmasıyla elde edilen güzel bir lezzet.

15 Otlu Börek

Bizim tercihlerimizden biri de  otlu börekti. Isırgan otu, pırasa ve peynirden oluşan iç malzemesi var, kızarmış çıtır hamuru ile nefis bir lezzet olduğunu söyleyebilirim.
16 Tire köftesi
Tire Köftesi
17 Tandır
Tandır
Ana yemek olarak Tire köftesi ve tandır var. Tabii isteyenler diğer ızgara çeşitlerini de tercih edebilir.
18 Ceviz krokan
Ceviz Krokan
19 Tahinli Muz
Tahinli Muz
 Tatlı olarak ise karadutlu lor tatlısı, ceviz krokan, tahinli muz öne çıkıyor. Bol çeşitten oluşan bir yemeğin üzerine bu hafif tatlılar iyi geliyor.

 20 Tire Kaplan Dağ

Gelelim ortamına… Manzarayla bütünleşen ambiyansı yaz-kış ayrı bir güzellik yaşatıyor insana. Özellikle yemek yediğiniz mekânda bulunan tavana asılmış kurutulmuş biberler, patlıcanlar ortama ayrı bir hava katıyor. Tavsiyem özellikle baharda burayı görmeniz. Baharda hem yemeklerde ot çeşitliliği artıyor hem de Tire’yi kuşbakışı izleyebildiğiniz manzarası daha hoş oluyor. Yemekten sonra orman içinde bir yürüyüş yapmanız da mümkün.
21 Tire
Son olarak derim ki İzmir’e gelirseniz mutlaka Tire’ye de uğrayın, Tire’nin tarih kokan sokaklarını dolaşın, eski evlerini görün, Tire Müzesi’ni, Necip Paşa Kütüphanesini (müze-kütüphane) dolaşın; eski çarşıya gidin alışveriş yapın. Dere Kahve’de kendinizi suyun huzur veren sesine bırakın. Üzerine de Ege lezzetlerinden oluşan güzel bir yemekle gezinizi taçlandırın.

Yorumlar

  1. Mükemmel ötesi bir paylaşım olmuş tirenin güzelliğini etrafımdaki tireli dostlardan da çok duydum inş gitmek nasip olur:) sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Harika bir yazı olmuş, çok güzel bir tanıtım. Tire'den sevgiler:)

    YanıtlaSil
  3. Sevgili Ege merhabalar, yorumlarımı her fırsatta yazmaya çalışıyorum ama yazmasamda takip ettiğimi bilin lütfen .Daha önce de bahsettiğim gibi bir Ege aşığıyım ege lezzetlerine aşığım taaa Tire'den, .... sebzeleri otları kargoyla getirten biriyim. İmrenerek baktığım bu lezzetlerin hepsi çok güzel taduına doyum olmaz gerçektende.. Yalnız lalengiyi hiç duymadım bunu denemek lazım eminim güzel oluyordur..sevgiyle kal. Bloğuma uğrarsanız bir yazı paylaştım, şayet okurda duygularınızı düşüncelerinizi paylaşırsanız bende çok mutlu olurum sevgiyle kalın..

    YanıtlaSil
  4. Detaylı,özenli,doyurucu harika bir yazı.Paylaşımın için çok teşekkürler Ege,çok emek vermişsin ama gidecek kişilere tam anlamıyla rehberlik etmişsin.Emeğine sağlık.Kaptan Restorana gittim ama derekahve'yi görmedim henüz sıraya aldım.Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  5. Yine çok güzel, bilgilendirici ve zevkle okunan bir yazı hazırlamışsın, fotoğraflar da çok güzel...kalemine yüreğine sağlık ..
    Tülay

    YanıtlaSil
  6. benimde bayıldığım bir yerdir kaplan. özellikle mezelerine hayranım...
    ayrıca tireden 10 km önce yer alan şelale restaurantı da şiddetle denemenizi öneriyorum. oranında tire köfte hariç tüm lezzetleri harika.ve özellikle büyülü bahçesi müthiş...

    YanıtlaSil
  7. çok güzel bir tanıtım mutlaka gitmek isterim ancak bu sefer fiyatlar hakkında bir bilgilendirme verilmemiş o da olsa çok iyi olurdu.

    YanıtlaSil
  8. fiyatlar hakkında da bir bilgilendirme yapsaydınız çok iyi olurdu tanıtım için teşekkürler sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  9. Tire pazarına gitmeyi ben de çok istiyorum. Tanıtımından sonra mutlaka gitmeliyim. Yol gösterdiğin için teşekkürler..

    YanıtlaSil
  10. Örgüçantam, çok teşekkürler güzel orum için, umarım en kısa zamanda gider gezersiniz :)

    Fadiş, çok teşekkürler, şanslısınız Tire gibi güzel bir yerde yaşıyorsunuz. Bizden de Tire'ye sevgiler.

    Şükran hanım, ne kadar güzel, umarım o sebzeleri otları yerinde tatma imkanınız olur en kısa zamanda :) Blogunuzdaki yazıyı da ilgiyle okudum, sevgiler.

    Pembe kekik, çok teşekkürler, faydalı oluyorsa ne mutlu bana :)

    Tülah hanımcım, her zamanki gibi motive edici yorumunuz için çok teşekkürler, sevgiler.

    Ezgi, çok teşekkürler mekan tavsiyen için daha önce duymuş ama gitmemiştim, listeye aldım :)

    Özlem hanım, bu lezzetleri Tire'de farklı yerlerde tatmak mümkün, tabi bu durumda fiyatlar değişecektir. Kaplan'da yukarıdaki menü için 4 kişi 100 tl civarı bir hesap tuttu, umarım fikir verir.

    Nilgün, umarım bir salı gider gezersin, sen onlarla harika tatlar hazırlarsın eminim :)

    YanıtlaSil
  11. Bu özel Weblog platformu tam olarak nerede bulabiliriz?

    YanıtlaSil
  12. Harika bir yer mutlaka denemeliyim :)

    YanıtlaSil
  13. Bende tireyi cok begendim bu sene izmir bucaya gittim insallah seneye tireye gidip bu lezzetli seyleri tadarim

    YanıtlaSil
  14. Insallah bende bu leziz tatlardan tadarim

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Düşüncenizi paylaştığınız için çok teşekkürler!

Bu blogdaki popüler yayınlar

Patates Buğulama

Sarmaşık Kavurması

Ege Usulü Zeytinyağlı Kabak