Toyga Çorbası
Eğer haşlanmış buğday ve nohut hazır ise yapımı da kısa süren bir çorba, hem besleyici hem de lezzetli. Daha önce denemediyseniz tavsiye ederim. Daha pratik bir yoğurtlu çorba isterseniz de arpa şehriyeli yayla çorbası ve klasik yayla çorbası tariflerime bir göz atın derim.
- 1 su bardağı haşlanmış buğday
- 1 su bardağı haşlanmış nohut
- 1,5-2 su bardağı yoğurt
- 2 yemek kaşığı un
- 1 yumurta
- Su
- Tavuk suyu ya da bulyon
- Tuz
- 2 yemek kaşığı tereyağ
- Nane
- Pul biber (isteğe bağlı)
- Haşlanmış buğday ve nohudun üzerine sıcak su ve tavuk suyunu ekleyip ocağa alın.
- Ayrı bir yerde yoğurt, un ve yumurtayı üzerine biraz da soğuk su ekleyerek çırpın. Homojen hale geldikten sonra yavaş yavaş ve karıştırarak kaynayan çorbaya ekleyin.
- Tuzunu -ekleyecekseniz bulyonu- da ekleyip birkaç dakika daha kaynatın.
- Küçük bir tavada tereyağını eritip içine nane ekleyin. Sosu ister çorbaya katıp karıştırın, ister servis esnasında tabağa dökün.
- Diğer yoğurtlu çorbalarda olduğu gibi bu çorbada da tuzu ve bulyonu (içinde tuz olduğundan) kesilmemesi çorba kaynadıktan sonra ekleyin.
- Yine kesilmemesi için çorbanın kapağını sıcakken değil ılıkken kapatın.
- Süzme yoğurt da kullanabilirsiniz.
ben de senin gibi kayınvalidemden öğrenmiştim bu çorbayı. Ben de yarma çorbası olarak vermiştim tarifi. Öyleyse Yaşasın valide sultanlar:)
YanıtlaSilCanim ellerine saglik cok güzel bir tarif hayirli aksamlar diliyorum sevgiler öptüm.
YanıtlaSilBende yoğurtlu çorbaları çok severim. İçinde buğday ve nohutla da çok lezzetli olacağına eminim. Ellerine sağlık:)
YanıtlaSilBlogunuzun ismi dolayısıyla eklemek istediğim bir şey bu aslında. Daha doğrusu "Yanlışsam düzeltiniz." tadında bir yorum. :) Ben de bir Egeli olarak, bu çorbayı ilk kez Osmaniyeli bir arkadaşımda yemiştim. O yöreye ait bir çorba bu değil mi? Yanılıyor muyum yoksa? Eğer yanılıyorsam, bir Egeli olarak Osmaniyeli bir elden tattığım için bu çorbayı, Toyga çorbasından özür dileyeceğim resmen. :)
YanıtlaSilSheydosh, ben bu çorbayı Afyon'a ait bir çorba olarak biliyordum. Yorumunuzdan sonra netten baktığımda Amasya ve Eskişehir'in de toyga çorbasının meşhur olduğunu gördüm. Yapılış şekillerinde belki ufak tefek farklar vardır.Ama içinde nohut ve buğday olmasından dolayı kaynağı Anadolu olabilir diye düşünüyorum :)
YanıtlaSilçok güzel olmuş, ben de yapacağım
YanıtlaSilellerine sağlık
ellerıne sağlık canım cok guzel gorunuyor,sevgiler...
YanıtlaSilÇok teşekkürler.
YanıtlaSil