Bronzlaştıran Besinler




Yaz mevsimiyle sıcaklığın kendini iyice hissettirmeye başladığı şu günlerde herkes güzel bir tatilin hayalini kuruyor veya tadını çıkarıyor. Özellikle kadınların vazgeçilmez tutkusu olan bronz bir ten için sadece kaliteli bir güneş yağı yetmiyor, beslenmenizde yapacağınız ufak değişiklikler daha bronz ve parlak bir teniniz olmasına yardımcı. Vücudumuzda melanin sentezi, bronzlaşmamızı sağlayan temel etmen. Bu nedenle vücutta melanin sentezini arttıran veya hızlandıran yiyecekler bronzlaştırıcı etkiye de sahip. A vitamini ve karotenlerden zengin besinler vücutta melanin sentezini arttırıcı etkiye sahip. Yine kalsiyum ve tirozin içeren besinlerinde bronzlaştırıcı etkiye sahip olduğu biliniyor. Bu konuda Diyetisyen ve Yaşam Koçu Gizem Şeber'in önerilerine kulak verelim...

İşte bronzlaştıran besinler!
Karpuz: Ferahlatıcı bir yaz meyvesi olan karpuz aynı zamanda C vitamini de içeriyor.
Kavun: Tatlı tadı ile yaz meyvelerinin en sevilenlerinden biri olan kavun, yüksek karoten içeriği ile bronzlaştıran besinlerin başında geliyor.
Kayısı: Aynı zamanda kabızlığı önleyici etkisi var ve yüksek potasyum içeriği ile kas kramplarını engelleyici etkiye de sahip.
Şeftali: Bronzlaştırmanın yanında, yaz ishallerine karşı koruyucu etkisi var.
Havuç: Yüksek karoten içeriği sebebi ile bronzlaştırıcı besinler listesinin en başında yer alıyor.
Peynir: İyi bir kalsiyum kaynağı olan peynirin bronzlaştırmayı hızlandırıcı etkisi olduğu biliniyor.
Ispanak: Aynı zamanda iyi bir folik asit kaynağıdır.

Bristol Üniversitesi’nde yapılan bir bilimsel araştırmada; bu besinlerden zengin bir beslenme planı olan kişilerin, bu besinleri nadir tüketen kişilere göre ten renklerinin bronz renge daha yakın olduğu saptanmıştır.

Sağlıklı Bronzluk için E vitamini: Güneş ışınlarının vücudumuz üzerinde yıpratıcı etkileri de var. Bu etkilerden korunmak için E vitamininden zenginleştirilmiş kremler dışında beslenmemizde de E vitaminine yer vermemiz gerekiyor. E vitamininden zengin yiyecekler; bitkisel sıvı yağlar ve kuruyemişlerdir. Salatalarınıza az miktarda da olsa sıvı yağ eklemeli, günlük beslenmenize de 1 avuç kadar fındık, badem ve ceviz gibi kuruyemişler eklemelisiniz.

Mandalina Yağının Güneş Lekelerini engelleyici etkisi var!
Güneşe çıkmadan önce içilen bir tatlı kaşığı mandalina yağının güneş lekelerine karşı koruma sağladığı düşünülüyor. Karotenlerden zengin şeftali suyuna bir damla ilave ederek, hem bronzlaşmanızı kolaylaştırabilir hem de güneş lekelerinden korunabilirsiniz.

BRONZLAŞTIRICI FROZEN (1 SERVİS)
Malzemeler: 1 adet orta boy havuç, 1 adet iri boy şeftali, 1 adet ekşi yeşil elma, buz küpleri, nane yaprağı
Yapılışı: Malzemeleri iyice yıkadıktan sonra blenderdan geçirin. Buz küplerini blender yardımı ile parçalayın. Karışımı harmanlayın. Nane yaprağı ve elma dilimleri ile süsleyin. Afiyet olsun.
1 porsiyonu: 180 kaloridir.


Diyetisyen & Yaşam Koçu Gizem Şeber Hakkında:


2007 yılında Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden mezun oldu. Beslenme üzerine bir iş yapmak üzere üniversite sınavına giren Şeber ilk tercihi olan Hacettepe Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nü kazanarak okulu 4.’lükle bitirdi. Üniversitenin son senesinde Avrupa Birliği’nden burs kazanan Gizem Şeber, okulun bir dönemini Oxford Brookes’da okudu. Üniversiteden mezun olduktan sonra Alman Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Koordinatörü olarak iş hayatına başlayan Şeber, 2010 Ağustos ayından itibaren kendi diyet merkezini hizmete açtı. Alman Hastanesi’nde özellikle gebelikte beslenme, gebelik şekeri ve bulimia üzerinde çalışan Şeber, şu anda kendi merkezinde 120’den fazla hastaya hizmet veriyor.

Yorumlar

Yorum Gönder

Düşüncenizi paylaştığınız için çok teşekkürler!

Bu blogdaki popüler yayınlar

Patates Buğulama

Sarmaşık Kavurması

Ege Usulü Zeytinyağlı Kabak