Ev Salçası Tadında: "Tat Köy Salça"


Tüm sebzeleri olduğu gibi domatesi de mevsimi dışında kullanmamaya özen gösteriyorum. Bunun için dondurucuda bütün halde sakladığım domatesler ve yazdan hazırladığım domates sosum mevcut. Bununla birlikte bazı yemeklerde illaki salça kullanmak gerekiyor. Bense henüz salça yapımına hiç girişmedim. Yıllar yılı salçayı annem evde hazırladı, son birkaç yıldır anneciğim de hem sağlık sorunları hem de kurutma işlemini hijyenik bir şekilde yapma zorluğu dolayısıyla salça yapmıyor. Durum böyle olunca salçayı hazır almamız gerekiyor. Hazır salçalarda ise benim iki sıkıntım oluyor: Birincisi hangi şartlarda yapıldığı, ikincisi ise içerisindeki tuz oranı. Bazı salçalarda tuz oranı o kadar fazla oluyor ki yemeğe tuz eklemeseniz bile hissediliyor. Tansiyon ve kalp gibi rahatsızlığı olanlar ya da az tuzla beslenmeye dikkat edenler için bu önemli bir konu.
Geçtiğimiz günlerde TAT'tan gelen domates ve biber salçalarını denedim. Öncelikle TAT hem salça hem de diğer ürünleri ile tanınan bir marka olduğundan üretim şartları ile ilgili bir endişe duymadım. Bu salçalar tuz kullanılmadan üretildiği için ikinci hassas konum tuz meselesi de çözülmüş oldu. Salçanın kıvamı ve rengi de ev yapımı gibi.
Biber salçası ise kavanozu açtığınızda rengi, kokusu ve kıvamı ile göz dolduruyor. Salçadan çok biber püresi ya da biberle hazırlanmış bir sos gibi... Biberin tadı ve kokusu hissediliyor. İçine biraz tuz ve baharat, hatta ceviz ekleyip kahvaltıda ekmeğin üzerine sürüp yiyebilirsiniz.
Bir de domates ve biberi bir arada sundukları bir ürünleri var. İster onu alın, ister domates ve biber salçasını ayrı ayrı alıp istediğiniz oranda kendiniz karıştırıp kullanın.

Kendi izlenimlerimden sonra meraklısı için TAT Köy Salça ile ilgili detaylı bilgileri de paylaşmak istiyorum:

  • Cam kavanozlarda tüketiciye sunulan Tat Köy, “Domates Salçası”, “Antep Tadında Biber Salçası” ve “Antep Tadında Karışık Domates-Biber Salçası” olmak üzere üç farklı ürün grubuna sahip.
  • Tüm Tat ürünleri gibi tamamen hijyenik ortamda üretilen Tat Köy, renk, vitamin ve besin değerleri açısından evde yapılan salçaya göre çok daha kaliteli ve zengin içeriğe sahip.
  • Üretiminde hiçbir katkı maddesi kullanılmayan yüzde 100 doğal Tat Köy, içeriğinde kullanılan 6,5 kg domates miktarıyla tüketiciye ev salçası kıvam ve lezzetinde bir salça sunuyor.
  • Tuz kullanılmadan üretilen Tatköy salçanın yoğun kıvamı ise sadece domatesten geliyor.
  • Diğer Tat salçalarında olduğu gibi Tat Köy ürünleri de içeriğindeki yoğun domates miktarına bağlı olarak, en güçlü antioksidant kaynaklarından biri olarak kabul edilen, kalp ve damar sağlığı, kolestrol, prostat kanseri, cilt yaşlanması, kan basıncı gibi sağlık sorunlarında etkin madde olan likopen’i yüksek oranda barındırıyor. 

Salça kullanırken dikkat edilmesi gereken noktalar ;
  • Mutlaka temiz kaşık kullanılmalı, yemek karıştırılan kaşık kullanıldığında salçanın asitliği değişecek ve daha kısa sürede bozulacaktır.
  • Ürün kullanıldıktan sonra kenarlarındaki ince tabaka halinde kalan salçalar temizlenmeli ve üzerini kapatacak şekilde sıvı yağ ve tuz ilave edilmeli.
  • Salça buzdolabından çıkartılarak kullanıldıktan sonrada tezgahta bekletilmeden buzdolabına geri kaldırılmalıdır.
  • Açılmış salçalar ortam koşullarında değil, buzdolabında ve üzeri kapalı olarak muhafaza edilmeli.
  • Aile kısa sürede tüketebileceği ambalaj büyüklüğünü seçmeli, buzdolabında uzun uzun saklayacağı ambalajı almamalı. Çok uzun bekletilen salçada asidite yani ekşilik arttığı için yemeğin tadınıda olumsuz yönde etkiler.
  • Bu olumsuzlukların önüne geçmek için Tat 170 gr‘dan başlayan, 10 kg’a kadar giden farklı gramajlarda salçalar üretmektedir.
  • Büyük ambalajlarda satın alınan salçalar küçük ambalajlara bölünüp, üzerinde boşluk bırakarak (donunca hacim genişleyeceği için) buzdolabının derin dondurucusuna ya da buzluğunda saklanabilir. Kullanılacağı zaman +4°C de çözdürülerek kullanılabilir.
Ayrıntılı bilgi için http://www.tat.com.tr'ye/ bakabilirsiniz.

Ürünü deneme fırsatı verdikleri için TAT'a ve Lobby Halkla İlişkiler'den Tuba Hanıma çok teşekkür ederim.

Yorumlar

  1. Canım bende köyde yaptırdığımız salçalar bitince tatın köy salçasını kullanıyorum.Hatta biraz evvel az kalan salçanın dibini sulandırıp barbunyaya ekledim :)

    YanıtlaSil
  2. biz de son zamanlarda salça sorunu yaşadık, yıllardır aldığımız bir marka fabrikasyonlaştı tadımız kaçtı derken şimdi bu deneyim ile tadımızı tat yerine getirdi:) Sağolsun tat firması bana da hediye gönderdi, biber kavanozunu açıp içime dolan o kokuyu unutamıyorum, haklısın tuz olmaması birçok açıdan faydalı ama ben bu salçaları yemek içine nasıl kıyıp katarım sofralık dedim:) vee dediğin gibi bizde biraz tuz kekik ve ceviz ile karıştırıp ekmek üstü tükettik. kıvamı çok çok iyi, güzel bir alternatif oldu bizlere.

    YanıtlaSil
  3. Merhaba, ortak konseptlerimiz beni blogunuzla buluşturdu. (Ege mutfağı, İzmir, yeni tatlara ve ürünlere merak) ben de bloguma beklerim. Selamlar

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Düşüncenizi paylaştığınız için çok teşekkürler!

Bu blogdaki popüler yayınlar

Patates Buğulama

Fırında Akya Balığı

Ege Usulü Zeytinyağlı Kabak