Ayvalık Gezisi

ayvalık saatli camii 3

Size önceki yazımda Pembe Kekik'imle katıldığımız Ayvalık Zeytinyağı Festivali'nden bahsetmiştim. Bu yazımda ise kalan zamanımızda Ayvalık'ta neler yaptık, onları anlatacağım.

Festival alanını gezdikten sonra Ayvalık'ın sokaklarına attık kendimizi. Herhangi bir plan yapmadan, bir yere ulaşmaya çalışmadan aheste aheste dolaşmaya başladık. Karşımıza önce Saatli Camii çıktı. Merkezde yer alan bu yapı önce kilise olarak yapılmış, daha sonra camiye dönüştürülmüş. Bu cami Ayvalık'ın sembolü olan yapılardan biri.

ayvalık evleri 2

ayvalık evleri 3

Ardından dar sokaklarda hayallere dalarak eski Ayvalık evleri arasında gezindik. Kim bilir ne hayatlara, ne hikayelere ev sahipliği yapmış, eski ama güzelliğinden bir şey kaybetmemiş evler...

ayvalık camii

Hamidiye Camii, Ayvalık'ın tarihi camilerinden bir diğeri.


IMG_0043



IMG_7286 IMG_7288

Bu tarihi yerleri gezdikten sonra biraz da alışveriş yapalım dedik ve çarşıyı dolaşmaya başladık. Ayvalık'a gidip  Güler Pastanesine uğramamak olmazdı. Orada sakızlı kurabiye, lorlu tatlı ve lorlu baklavadan hem tattık hem de yanımıza aldık :)

IMG_7284 IMG_7285 

Aklımızda bir de iyi bir peynirci bulmak vardı. Pembe Kekik'im daha önce yediği saganaki peynirinden bulmak istiyordu. İyi bir peynirci sorduğumuzda bize Ferdi Peynir'i önerdiler. Gittiğimizde çok şirin bir hanım bizi karşıladı, peynirler hakkında bilgi verdi, bize tattırdı. Burada saganaki dışında yöresel pek çok peynir çeşidini bulmak mümkün. Saganakinin de sadesinin yanı sıra çörekotlu ve kekiklisi vardı, ben özellikle kekikli olanı çok beğendim. Tattığımız ve alıp yanımızda getirdiğimiz peynirler oldukça lezzetliydi, Ayvalık'a yolunuz düşerse Ferdi Peynir'e uğramanızı tavsiye ederim. Yukarıda görmüş olduğunuz bahatlı peynirler çok güzel fikir değil mi? Ferdi Peynir bu şekilde satıyor, siz de kendiniz hazırlamak isterseniz Pembe Kekik'in alternatif bir tarifi var, ona bakabilirsiniz.

ayvalık koç müzesi 1 ayvalık koç müzesi 3 ayvalık koç müzesi 2

Kısa Ayvalık turumuzu tamamladıktan sonra Cunda Adası'na doğru yola çıktık. Pembe Kekik beni Cunda'nın girişinde tepede yer alan Rahmi Koç Müzesi'ne götürdü. Bunun için kendisine ne kadar teşekkür etsem azdır. Daha önce birkaç kez daha Ayvalık'a gitmiş olmama rağmen bu müzeyi görmemiştim ve ne kadar çok şey kaçırmışım. sadece manzarası için bile gitmeye değer, çok etkileyiciydi. Şu an yazarken ve fotoğraflara bakarken bile orada olmayı ne çok istedim bilseniz...

ayvalık kent kitaplığı 3

ayvalık kent kitaplığı 2

ayvalık kent kitaplığı

Daha önce kilise olan bu yapı Rahmi Koç tarafından restore edildikten sonra müze ve kitaplık haline getirilmiş. Kitaplığa Sevim ve Necdet H. Kent adı verilmiş, emekli büyük elçiye ait kitaplar da oğlunun  bağışıyla burada yer almış.

ayvalık koç müzesi ayvalık koç müzesi limonata

Terasta muhteşem Cunda manzarasını seyrederken dalıp başka alemlere gidebileceğiniz şirin bir cafe de var. Biz henüz güneşin sıcaklığını hissettirdiği o günlerde limonata içip ferahlamak istedik ve limonatanın sunumunu çok sevdik. Alışılageldiği gibi limon, buz ve nanenin yanı sıra portakal ve elma dilimleri ve bir de vişne vardı içinde. Böylece cafenin sadece manzarasına güvenmediğini sunum konusunda da başarılı olduğunu gördük.

Siz de müzeyi gezmek isterseniz pazartesi hariç her gün 9.30-17.30 saatleri arasında ziyarete açık olduğunu ve girişin ücretsiz olduğunu belirteyim.

IMG_7296

Ayvalık'ta gittiğimiz yerlerden biri de cennet tepesi idi. Buraya İzmir'e dönüş yolunda uğradık, hemen yol üstü bir noktada zaten. Çok fazla söze gerek yok gördüğünüz gibi buradan çok güzel bir manzara seyredebilirsiniz. Manzaradan bahsetmişken size son bir yer daha önereceğim ki belki çoğunuzun daha önceden gittiği Şeytan Sofrası. Biz daha önce gittiğimiz için ve vaktimiz de dar olduğundan  bu kez uğramadık, ama özellikle gün batımında Şeytan Sofrası'nda muhteşem güzellikte bir görüntü var. 


Bir sonraki yazıda Cunda gezimizin detayları yer alacak, takipte kalın :)

Yorumlar

  1. Evvvet hakikaten ben de şimdi orada olmak istedim. Ne güzel bir geziydi. Ellerine sağlık. Çok güzel yazmışsın çok da güzel fotoğraflar çekmişsin. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Pembe Kekik'im daha nice gezilere inşallah :)

      Sil
  2. Eveeet ben de orada olmak istedim:)Gerçekten resimler çok güzel ve çok canlı çıkmış.Size bol gezmeler diliyorum sayenizde gitmiş kadar oldum...Sevgiler

    YanıtlaSil
  3. Keyfiniz daim olsun bayanlar ne iyi yapmışsınız sevgiler

    YanıtlaSil
  4. Bu gezinin paylaşımını heyecanla bekliyordum,eline kalemine sağlık.

    YanıtlaSil
  5. ayvalıktan bahis olursa aa gittim gördüm derim artık :)
    Resimlerin ile sayende gezdim gördüm arkdşım çok tşkler çok güzel bir post olmuş bu ellerine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler, bunu hissettirebildiysem ne mutlu...

      Sil
  6. be ege güzellikleri gezmekle yazmakla bitmez... ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  7. Egecim, ne güzel erken tatil yapmışsınız. Bizi de gezdirdiniz.
    Teşekkürler...
    Lorlu kurabiyeye ve peynirlere bayıldım. Mutlaka bir gün...
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne demek, asıl ben teşekkür ederim yorumunuz için :)

      Sil
  8. Fotoğraflara bayıldım gitmiş kadar oldum. Anlatım diline gelince söylenecek tek şey yok. Kalemine sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ablacım sağolun her zamanki gibi motive ediyor yorumunuz.

      Sil
  9. Ayvalık'ta ki evlerin hemen hepsi çok güzel ama çoğu çok bakımsız,terkedilmiş.Sen çok güzel evler bulup,fotoğraflamışsın.Ben de Ayvalık'ın ara sokaklarında gezmeyi çok severim bir de pazarını.Güler pastanesinde lor tatlısı,sakızlı kurabiye, Avşar büfe de Ayvalık tostu,Meydanda Sakızlı dondurma,Şeytanın kahvesinde serin serin koruk suyu...Hatıralarım hep yeme içme üzerine ...Yaz gelse de gitsek,fotoğrafları görünce ne kadar özlediğimi anladım,teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet yaz gelse de gitsek bu saydıklarınızdan yapamadıklarımızı yapsak :)

      Sil
  10. Canım Ege'mmmm yıllar yıllar önce gitmiştim Ayvalık'a muhteşem güzel bir yerdi hala unutamıyorum güzelliğini.Sayende gitmiş görmüş gibi oldum canımm sağolasın sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  11. Ayvalığı hep görmek istemişimdir bir türlü nasip olmadı ama sayenizde çok hoş fotoğraf kareleriyle gezmiş kadar oldum.Paylaşım için teşekkürler,blogunuzu takipteyim.Sevgiler.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Düşüncenizi paylaştığınız için çok teşekkürler!

Bu blogdaki popüler yayınlar

Patates Buğulama

Fırında Akya Balığı

Ege Usulü Zeytinyağlı Kabak