Zeytinyağına Yolculuk: Serdar Öçten Ünsal İle Duyusal Analiz Eğitimi



Zeytinyağı Tadım Uzmanı Serdar Öçten Ünsal ile zeytinyağının hikayesine yolculuk yaptık. Serdar Bey, İzmirli bloggerlara ve konuya ilgi duyan katılımcılara zeytinyağının hikayesini, bu konuda doğru bilinen yanlışları anlattı. Aynı zamanda bizlere zeytinyağının duyusal analizi yani tadımı nasıl yapılır bunu eğitimini verdi. Bir anlamda iyi yağ ile kötü yağı nasıl ayırdedebileceğimizi artık biliyoruz. Ben size olabildiğince bu eğitimde öğrendiklerini anlatmaya çalışacağım. Konu hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz Serdar beyin eğitimlerine katılabilir ya da sitesinde yer alan bilgilerden faydalanabilirsiniz. 





Zeytinyağı hakkında bilinmesi gerekenler
Zeytinyağını kokladığımzıda zeytin gibi kokmasını beklemek yanlışmış, doğru olan yeşil elma, çimen, yeşil domates, çağla, salatalık gibi bir koku almakmış.

Bir başka yanlış beklenti yağın tatlı bir lezzeti olmasını beklemek. İyi bir zeytinyağında meyvenin acı ve buruk tadının hissedilmesi gerekirmiş.

Önemli bir diğer bilgi ise zeytinyağının mutlaka koyu renk bir cam şişede hava almayacak, ışık görmeyecek şekilde saklanması gerektiği. Plastik şişede ve pazarlarda ya da yol üstlerinde satılan yağlardan uzak durmamız gerekiyor. Zeytinyağını ısıdan da korumak gerekiyor, serin bir yerde, mümkünse buzdolabında muhafaza edilmeli. Çok bekletilmeden kısa sürede tüketilmesi de önemli. Uygun şartlarda saklanmayan zeytinyağında oksidasyon meydana geliyor, bu da kötü tat ve kokuya sebep olan ve istenmeyen bir durum.

Türkiye zeytin haritası

Zeytinyağını almadan önce etiket üzerinden hangi bölgede üretildiği, üretim ve son kullanma tarihi gibi bilgilere bakmak gerekli.

Zeytinyağının rengi de yağın kalitesi konusunda bir ölçüt değil. ne yazık ki gıda boyaları ile sahte yağlara olması gereken renk verilebiliyormuş.

Bir başka yanlış bilgi kızartmada zeytinyağının yanacağı ve bu sebeple kullanılmaması gerektiği. Evde kullandığımız ocaklardaki ısıda zeytinyağı yanmazmış, yani gönül rahatlığı ile kızartmada zeytinyağı kullanılabilir.

Zeytinyağı duyusal analizi/tadım




Eğitimin ilk kısmını zeytinyağının üretimi, dağıtımı saklanması, faydaları gibi genel konular oluştururken ikinci kısmını ise iyi ve kötü yağı ayırdedebilmeyi sağlayan duyusal analizle ilgili bilgiler oluşturuyordu.

Bu kısımda sekiz adet zeytinyağını kokladık, tattık ve önümüze bulunan listedeki verilere göre değerlendirdik. İti raf etmeliyim ki keyifliydi ama çok da kolay değildi :) 



Eğitimin sonunda Serdar Beyin elinden sertifikalarımızı da aldık. 









Sabahtan öğleden sonraya kadar devam eden eğitimde Beyond Otel ev sahibimizdi. Ders aralarındaki çay kahve ve atıştırmalık ikramları, lezzetli öğle yemeği ve ders için son derece elverişli salonunu bize ayırdığı için Beyond Otel'e de çok teşekkür ederiz. 




Toplantı sponsoru Myndos Zeytinyağı'na da  çok teşekkürler. Tabi asıl teşekkür bu eğitimi bize veren Serdar Öçten Ünsal Beye ve bu etkinliği organize eden blogger arkadaşımız Sibel Duran'a.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Patates Buğulama

Sarmaşık Kavurması

Ege Usulü Zeytinyağlı Kabak