Lahana Salatası


Lahana salatasına geçmeden önce sizlerle bu mini davet sofrasını paylaşmak istiyorum. Davet dediğime bakmayın davetliler ben ve eşimdi :) Aslında sofrada özel bir yemek yok, tarifini vereceğim salata da çok zor ya da değişik bir salata değil. Ama bu yazıyı yazma sebebim sizlere de ilham vermek. Şöyle ki çoğu zaman misafirlerimiz için özenerek sofra kuruyor, yemek hazırlıyoruz. Ama kendimiz için özel bir gün değilse ya da geniş bir zamanımız yoksa bu pek mümkün olmuyor. Bizde de durum böyle, hafta içi çalıştığımız için kahvaltılar alelacele, akşam yemeğinde de pratik yemekler... Bu kez hafta içi yine iş dönüşü olmasına rağmen güzel bir sofra kurmak istedim; misafirlerimiz için kullandığım yemek takımımızı, kadehlerimizi vs çıkardım. Yemeğimiz de akşamımız da keyifli geçti, ara sıra rutinin dışına çıkmak, kendimize ve sevdiklerimize biraz daha özen göstermek iyi oluyormuş :)


Yemek için neler hazırladığıma gelince sabah işe giderken buruşmaya başlamış meyveler gözüme takılınca hemen elma ve kırmızı erikleri doğrayıp biraz tarçın ve zencefil ilavesi ile kaynamaya bırakmıştım. Ben kahvaltı yapıncaya kadar mis gibi kokan komposto hazırdı. 

Ana yemek olarak en pratik seçenekler pirinç pilavı ve ızgarada et. Onlar pişerken de patates püresi ve lahana salatasını hazırladım. Patates püresi için patatesleri haşlamak yerine mikrodalgada pişirdim, böylece epey zaman kazanmış oldum. Patates suda haşlanmış halinden daha lezzetli oluyor. Püreyi hazırlarken sütü de ısıtarak eklemenizi öneririm.


Lahana salatasına gelince, lahana sarmasından kalan lahanaları değerlendirmek için yaptım. Bazı fastfood yiyeceklerin yanında ikram edilen coleslaw salatasından ilham aldım, tabii benim yaptığım orijinali değil.


Nasıl yaptığıma gelince, 1 tane havucu rendeledim, birkaç yaprak lahanayı da havuçlara yakın boyda doğradım. Mayonez, yoğurt, tuz, çok az sirke ve limon suyunu çırparak hazırladığım sosu ilave edip karıştırdım. Et yemeklerinin yanına yakışan pratik bir salata. Damak tadınıza göre ilaveler yapabilirsiniz. Mesela kuzenim kornişon turşu ve ceviz ilavesiyle denediğini söylemişti.

Tatlıyı da hazır aldım, o kadarcık olsun değil mi? :) Kadayıfın fındıklı haline Giresun kadayıfı denildiğini de böylece öğrenmiş oldum, siz duymuş muydunuz Giresun kadayıfını?

Bu yazım tariften çok sohbet içeriyor, umarım sizlere fikir verici olmuştur :)

Yorumlar

  1. Evet ara sıra böyle hoşluklar iyi oluyor.Lahana salatasını biz de çok severiz ve farklı tariflerle yaparım.Bu da denenecekler arasına girdi.Sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. Afyet olun canlarim..

    YanıtlaSil
  3. Ellerine sağlık canım.Benim ananem çok yapardı.Ben de ondan öğrendiğim gibi yaparım hala.İnce ince doğrayıp yeteri kadar tuz ile biraz ovup limon ve yağ ilavesi ile servis ediliyor.Lahananın kendi sulu tadını seviyorum.Bu salata doğal olarak üst yaprakları kullanıldıktan sonra kalan iç kısmındaki yapraklarla yapılıyor doğal olarak :))

    YanıtlaSil
  4. lahana salatası cazip geldi en kısa zamanda denerim inşallah ellerine sağlık canım
    sevgiler

    YanıtlaSil
  5. ellerine sağlık canım afiyetler olsun ben de lahana salatasını her şekilde severim :)

    YanıtlaSil
  6. elinize sağlık müberra hanım :)

    YanıtlaSil
  7. çok güzel düşünmüşsünüz afiyet olsun:))

    YanıtlaSil
  8. Fena bir sofra değil ama mum da olsa iyi olacakmış vasat diyebiliriz :)

    YanıtlaSil
  9. Lahana salatısını ben de çok severim dolmasını da ama haşimoto hipo tirodi olduğumdan beri bana yasak malesef, afiyet olsun:)

    YanıtlaSil
  10. sofra hoş ellerine sağlık:)
    salatayı çok severim bende yapmıştım hatta yarın yayınlanacaklar arasında:)
    ellerine sağlık sevgiler.

    YanıtlaSil
  11. Güzel yorumlarınız için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  12. Eveet! Bir Giresunlu olarak yorumlamasam olmazdı. Çok güzel bir sofra ve harika bir fikir. Dediğiniz gibi eşe dosta o kadar özeniyoruz da kendimize çok cimriyiz! Hımm sırası gelmişken Giresun kadayıfını diğer kadayıflardan ayıran kuru ve çok ince olmasıdır. Tadına da doyum olmaaz :) Sevgilerimle! takipteyim!

    YanıtlaSil
  13. elinize sağlık...
    ben lahana salatasından çok patatesleri mikrodalgada nasıl pişirdiğinizi merak ettim.. ayrıntı verirseniz sevinirim...
    teşekkürler

    YanıtlaSil
  14. Güneş, çok kolay yıkıyorum, kabuklu ve bütün halde düz bir tabağa koyuyoruz üzerine mikrodalga kapağını (ikea'dan) kapatıyorum.En yüksek devirde 5 dk. da hazır. Bu arada kloroplastın mikrodalga poşetlerini de tavsiye ederim 5-6 dk.da nefis karnıbahar ve brokoli haşlaması oluyor. Suda haşlanmadığı için hem vitamin kaybı yok hem de daha lezzetli oluyor.

    YanıtlaSil
  15. teşekkür ederim
    en kısa zamanda denicem

    YanıtlaSil
  16. Canım ellerine sağlık lahana salatasını bende yaparım ve çokta severiz.Giresun kadayıfı çok meşhurdur .İncecik tel teldir her gittiğimizde mutlaka alırım.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Düşüncenizi paylaştığınız için çok teşekkürler!

Bu blogdaki popüler yayınlar

Patates Buğulama

Sarmaşık Kavurması

Ege Usulü Zeytinyağlı Kabak