Şirince

Şirince

Şirince, İzmir'in Selçuk ilçesine bağlı ismi gibi şirin bir köy. köyün meydanında bulunan tabelada burası hakkında şu bilgiler veriliyor: "Eski adının "tepedeki Efes" olduğu belirtilen köyün, Aydınoğulları zamanında kurulduğu sanılmaktadır. 19. yy.da Osmanlı yönetimi altında, Rumların oluşturduğu 1800 haneli bir köydür. İzmir'in kurtuluşu ile birlikte boşalmış olan köye 1924 yılında Selanik ve çevresinden gelen Türk aileleri yerleştirilmiştir. Köyün mimari yapısı diğer köylerden farklı olup tüm evler kagir, çok pencereli, pencere ebatları aynı oranda yapılmış iki katlıdır. Balkonları asma balkon olarak yapılmış, bodrum kat kiler ve mutfak olarak kullanılmıştır. Evlerin pencere kenarları ve saçakları resim ve kuş motifleriyle süslenmiştir. Köyde iki kilise, mimari özelliklere sahip ilkokul (günümüzde restore edilmiştir) ve çeşmesi ile kırka yakın manastır bulunmaktadır. Köyün gelir kaynbakları arasında ilk sırayı son zamanlarda turizm almıştır. Ayrıca üzüm, şeftali, zeytin yetiştirilmekte, ünü şimdiden uluslararası alana ulaşan mükemmel ve her tür şarap üretilmektedir."

Şirince

Tarihi ve turistik zenginliklere sahip bir yer olan Şirince Ege Bölgesi'nde görülmesi gereken yerlerin başında geliyor.

Şirince

Eski bir Rum köyü olması dolayısıyla pek çok manastır ve kilise özellikle turistlerin ilgisini çekiyor.

Şirince

Köydeki kilisenin girişi....

Şirince

Kilisenin iç kısmı...  

Şirince

Kilisenin girişinde bulunan Dilek Çeşmesi'ne bozuk para atılıp dilek tutulduğunda bunun gerçekleşeceğine inanılıyor...  Fotoğrafta da görüldüğü gibi epey bozuk para var :)

Şirince

Sit alanı olması dolayısıyla mimari dokusu zarar görneyen köyde evlerin güzelliği ve kendine has yapısı hemen göze çarpıyor. Bu kadar güzel evleri bir Safranbolu'da görebilirsiniz, bir de Bodrum'da....
Şirince

 Burada evlerin genel görüntüsünün yanı sıra pencere, kapı ve balkonlardaki detaylar da insanı çok etkiliyor.

Şirince

Restore edilmiş olan bu evlerin çoğu pansiyon ya da butik otel olarak hizmet veriyor.

Şirince

Köyün pek çok yerinde gelen yerli ve yabancı turistlere yönelik zeytin, zeytinyağı, pekmez, kekik, şarap gibi ürünlerin satışı var.

Şirince

Köyde turist kalabalığı olmadan dolaşmak, köyün doğal hayatını görmek, orada yaşayanlarla sohbet etmek isterseniz yaz mevsimi dışında ve hafta içi gitmenizi öneririm. Bahar ve yaz aylarında özellikle de hafta sonları otobüs otobüs gelen turist kafileleri arasında küçük bir köy olan Şirince'nin tadını çıkarmanız daha zor...

Şirince

Turizm mevsimi dışında sakin Arnavut kaldırımlı sokaklarında dolaşıp ruhunuzu dinlendirebilir, hayallere dalabilirsiniz....

Şirince

Gezip gördüklerimizi anlattıktan sonra sıra yiyip içtiklerimize geldi. Burada genelde köyün güzel lezzetlerini gelenlere misafirperverlikle sunan pek çok aile işletmesine rastlamanız mümkün. Biz öğle yemeği için bunlardan birini tercih ettik: Ayşe Hanım'ın Gözleme Evi...  Bizi evlerine gelmiş bir misafir gibi ağırladılar. Turizm sezonu olmaması dolayısıyla sezondaki kadar hazırlıklı değillerdi belki, ama mutfaklarında ne varsa önümüze getirdiler, bu sıcaklığı malesef şehir hayatında görmek mümkün olmuyor.

Şirince

Kahvaltılık alternatiflerinin, özellikle zeytin ve zeytinyağının muhteşem olduğunu belirtmeliyim.... Çeşit çeşit gözlemeler istediğiniz çeşitlerle hazırlanıp sıcak sıcak servis ediliyor. Ayrıca içinde kuru biberlerin de olduğu ve zeytinyağıyla yapılmış karışık kızartması enfesti... Şirin işletmenin ortasında bulunan soba içimizi ısıttı ve çocukluk zamanlarımıza götürdü bizi.... Üzerinde kaynayan çaydanlıktan çayımızı doldururken kendimizi evimizdeki kadar rahat hissettik.

Şirince

Saç kavurmanın lezzetini sanırım dumanı tüten fotoğraf anlatıyor :)

Şirince

Şirince

Üzerine harika bir ev baklavası....

Şirince


Gözleme evinin bir kısmında zeytinyağlı sabun, tarhana, pekmez, nar ekşisi, kekik, ıhlamur, sumak, pul biber, ev yapımı turşular gibi çeşitli ürünler satılıyor.

Şirince

Kızartması bir harika olan kuru biberler....

Şirince

Her masanın üzerinde minik bir saksıda bu harika çiçekler bulunuyor, çok beğendiğimi söyleyince bana da bir dal verdiler, çiçek dikmenin mevsimi olmamasına rağmen hemen saksıya göçürdüm, umarım tutar :)

Şirince

Burada aynı zamanda köydeki hanımların el becerilerini sergiledikleri dantel, oya ve yünle yapılan ürünlerden de kendiniz için ya da sevdikleriniz için hediye alabilirsiniz.

Şirince'ye giderken mutlaka Selçuk'u da gezin, Selçuk kalesi, tarihi İsabey Camii, Selçuk Müzesi görülmesi gereken yerlerin başında geliyor. Ayrıca yakında bulunan Efes, Meryem Ana  ve Kuşadası'nı da görmenizi öneririm.

Yorumlar

  1. Neslihan Özyürek20 Mayıs 2010 22:09

    İsmi gibi Şirin bir yer, her defasında bayılıyorum buraya, yaz kış gidilebilir, her mevsim ayrı güzel..

    YanıtlaSil
  2. Neslihan, ben de seviyorum, dediğin gibi her mevsim güzel ancak yazın çok kalabalık oluyor...

    YanıtlaSil
  3. ŞiRinCeyi çoq Sewiyorum beNim köYümm :))

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Düşüncenizi paylaştığınız için çok teşekkürler!

Bu blogdaki popüler yayınlar

Patates Buğulama

Fırında Akya Balığı

Ege Usulü Zeytinyağlı Kabak