Sığacık'ta Bir Gezinti


Çocukluğumun ve gençliğimin geçtiği sokaklarda dolaşırken içimi hüzünle birlikte tatlı bir mutluluk kaplıyor. Sığacık'tayım, baharın dayanılmaz cazibesine kapılıp bu şirin kasabaya geldim. Eskisi gibi halen kucaklayıcı ve özel bir yer burası. Tarihi ve doğal güzelliklerin bir arada bulunduğu bu şirin kasaba Seferihisar'a sadece 5 km mesafede. Sığacık'a ilk geldiğimde, kale surları içerisine kurulmuş olan kasaba dikkatimi çekmişti, bir annenin yavrusunu sarması gibi kucaklamıştı kenti. Kale surlarının yanında uzanan masmavi deniz insanı alıp götürmekte, tatlı rüzgar esintisi adeta sarhoş etmekteydi.     


Osmanlı Devleti zamanında gemilerin sığındığı bir liman görevi gören Sığacık, şimdilerde Seferihisar'ın “Yavaş Şehir” (Cittaslow) ünvanını almasıyla bir başka heyecanı da beraberinde yaşıyor. Şehrin doğal güzelliklerini koruma, yerel özellikleri tanıtma ve gelecek nesillere aktarma bilinci Sığacık'ta kendini gösteriyor. Şirin sokaklarında bir-iki katlı evlerin arasında dolaşırken bir huzur kaplıyor içinizi. İnsanlarının mutluluğu gözlerinden okunabiliyor. Bir dönem “Kavak Yelleri” dizisinin çekildiği yerler burası. O kadar doğal, o kadar güzel ki dizilere, filmlere mekan olarak seçilmesine şaşmamalı...


Sığacık'ın hemen ilerisinde denizinin güzelliğiyle meşhur ve şimdilerde rüzgar sörfünün yoğun olarak yapıldığı Akkum bulunmakta. İlk gördüğünüzde sizi büyüleyen bir manzaraya sahip burası. Biraz daha ilerisinde gür ağaç topluluklarının oluşturduğu orman kampı ve ağaçların arasından geçerek ulaştığınız cennetten bir köşe olan “Ekmeksiz Plajı” bulunmakta. Çoğu kimsenin bilmediği bu yer şimdilerde oldukça rağbet görmekte, kampçıların vazgeçemediği yerlerin başında gelmektedir. Ekmeksiz plajına giderken yolda bir antik kent olan Teos tabelasını göreceksiniz, ancak orayı gezmek isterseniz pek fazla bir şey bulamayacağınızı da üzülerek söyleyelim.


Sığacık'a geldiğinizde pazarına da uğramalısınız. Kale içindeki odun fırınından lezzetli ekmekler alabilirsiniz. Her yıl Mandalina Şenliği de  düzenlenen Seferihisar'ın mandalinası ünlü, mevsiminde giderseniz tadına bakın. Yerel ürünlerinden ve yemeklerinden mutlaka tatmanız gerekmekte. Özellikle Seferihisar içerisinde bulunan “Sefertası”  adlı lokantayı görmeli ve burada yöreye ait olan ekmek dolması, Seferihisar mantısı ve samsades tatlısını yemelisiniz. Ayrıca Sığacık'ta bulunan birbirinden güzel balık lokantalarında onlarca çeşit mezeyle birlikte balığın da keyfini çıkarmalısınız.


Eğer Sığacık ve Seferihisar'da yediklerinizin sizin için yeterli olduğunu düşünüyorsanız, hayatınız boyunca yiyebileceğiniz en güzel balık ekmeği de kaçırmış oluyorsunuz. Seferihisar’dan İzmir’e dönüşte Güzelbahçe balık hali içerisinde bulunan Ferhat Büfe, balık ekmek kavramına ayrı bir boyut getiriyor. Çıtır çıtır ve sıcacık sunulan balıkları yiyebilmek için 30 dakika kadar sıra beklemeniz gerekiyor. Kendisi ufak ama müşterisi  bir o kadar çok olan bir yer burası.




Sığacık, gerek pansiyonlarıyla gerek sakinliğiyle, sıcakkanlı insanlarıyla huzurlu bir tatil geçireceğiniz şirin bir Ege kasabası. Yazın, zamanınızın bir bölümünü buraya ayırmanızı tavsiye ederiz.

Yorumlar

  1. Canım Egem ne güzel yerlermiş buralar.Birgün nasip kısmet olurda görürüm inşallah bu doğa harikası dinlendirici yerlerimizi.Sevgilerimle canım..

    YanıtlaSil
  2. Bende bir ege aşığı olarak Sığacığa tabiki gitmiştim. Tek kelime ile Huzur huzur huzur kopmak istemedim daha doğrusu İzmir'e bağlı hiç bir yerden kopmak istemiyorum. Çok güzel bir yazı olmuş bir an için Sığacıktan bir nefes aldım gibi oldu :))

    YanıtlaSil
  3. Pazarı hangi gün acaba sığacık'ın ve seferihisar'ın?

    YanıtlaSil
  4. Ne güzel yer.. Gezi yazılarınızın takipçisiyim. Sevgiyle..

    YanıtlaSil
  5. Sizin gezi yazılarınızı çok seviyorum.Detaylar, fotoğraflar tanıtım süper:)

    YanıtlaSil
  6. Mahzun Prenses, pazar günü diye biliyorum.

    YanıtlaSil
  7. Burası başka bir web sitesinden almış. Kendiniz gidiyormuş gibi göstermeniz altına kendi imzanızı atmanız hoş değil.

    YanıtlaSil
  8. Adsız,
    Gezi yazılarımı aynı zamanda www.gezinim.com'da da paylaşmaktayım. Sanırım bu sebeple yanlış anladınız. Dikkatiniz için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  9. Yaşanacak yer bölgeyi vurursa İstanbul yerleşim Seferihisar yerlesirim

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Düşüncenizi paylaştığınız için çok teşekkürler!

Bu blogdaki popüler yayınlar

Patates Buğulama

Sarmaşık Kavurması

Ege Usulü Zeytinyağlı Kabak