Antep Yuvarlaması/Yuvalaması
Bugün sizlerle Zehra Abla'nın sofrasında yer alan Antep'e ait yöresel bir tarifi paylaşacağım. Zehra Abla, eşinin Antepli olması dolayısıyla bu mutfağı iyi tanıyor. Yöresel mutfaklara olan ilgimin de etkisiyle bu çorba bana oldukça değişik ve lezzetli geldi. Bu yüzden sizler için tarifini aldım, aslında Zehra Abla tarifin yeterli olmayacağını, bu yemeği kararında yapabilmek için aşamalarını en az bir kere görüp izlemek gerektiğini söyledi. Bir dahaki yapılışında ben de yanında olabilirsem aşamalarını sizler için fotoğraflarım.
Sizlere daha önce bu çorbaya isim olarak benzeyen annemin "yuvalama/yuvalak çorbası"ndan bahsetmiştim. O yazımda yuvalama için "Başka yörelerde farklı isimlerle farklı şekilleri de mevcut" demiştim. Bugün de o farklı şekillerinden biri var karşımızda. Önce paylaştığım yuvalama ile tek ortak noktası nohut ve yuvarlak köfteler. Tabii Afyon'a ait olduğunu tahmin ettiğim tarifte köfteler bulgurlu ve etsizken, Antep'in yuvarlamasında hem et hem de kıyma var. Bu sebeple Antepliler yuvarlamayı bir çorbadan çok, ana yemek olarak görüyorlar. Hem zahmetli yapılışı hem de içindeki zengin malzeme ve doyuruculuğu dikkate alındığında haksız da sayılmazlar. Bize böyle özel bir lezzet sunduğu için Zehra Abla'ya teşekkür ediyor ve onun anlatımıyla tarife geçiyorum.
Malzemeler:
Köfte için:
- 250 gr çekilmiş pirinç
- 250 gr yağsız kıyma (çiğköftelik)
- Tuz, karabiber
- 1 kg kemikli kuzu eti
- 1 su bardağı nohut
- Yarım kilo süzme yoğurt
- Zeytinyağı
- Nane
Yapılışı:
- Pirinç, kıyma, tuz ve karabiberi karıştırıp yoğurun. (tarifin orjinalinde yok ama toparlamakta zorlanıldığında bir tane yumurta eklenebilirmiş.)
- Köfteden nohut büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın. (Orjinalinde köfteler nohuttan da küçük oluyormuş) Arada elinizi zeytinyağına batırmak işi kolaylaştıracaktır.
- Köfteleri bir kevgire alın ve kaynayan suyun üzerine -suya değmeyecek şekilde- oturtun, suyun buharında arada sallayarak pişirin. (bu aşamadan sonra köfteleri soğutup dondurucuya da kaldırabilirmişsiniz)
- Et ve nohutu birlikte haşlayın, daha sonra haşladığınız eti kemiklerinden ayırın.
- Ayrı bir yerde süzme yoğurda yavaş yavaş haşlama suyundan ekleyip karıştırarak yoğurdu akışkan hale getirin.
- Haşlanmış et ve nohuta köfteleri ilave edin, birlikte 15-20 dakika pişirdikten sonra yavaş yavaş akışkan hale getirdiğiniz yoğurdu ekleyin, 5-10 dakika sonra ocağı kapatın.
- Üzerine kızdırılmış zeytinyağı ve nane ile hazırladığınız sosu dökerek servis yapın.
Yapanın ellerine sağlık çok severim yöresel lezzetleri afiyetle canım sevgiler
YanıtlaSilsizde de Antep yemeklerinden örnek var:) Etli yemek ve kebaplar deyince akla ilk önce Doğu mutfağı geliyor. Bizim de Bursa mızın meşhur iskender kebebı var ama ne yazık ki evde yapımı bibebir aynı olmuyor.
YanıtlaSilSevgilerimle...
Çok teşekkürler yorumlarınız için.
YanıtlaSil