Kırmızı Biber Turşusu





Kırmızı biber turşusu çok bilinen ve sık yapılan bir turşudur aslında (her yerde öyle midir bilmiyorum ama en azından Ege'de öyle). Annem de çok sık yapardı, dolapta her daim bulunurdu. Yengemin sofrasında görünce blogda tarifi olmadığı aklıma geldi ve belki birilerinin işine yarar diye yazmak istedim. Közlenmiş kırmızı biberin tadından hoşlananlar bu turşuyu da çok sevecektir. Yapılışı pratik, yaptıktan sonra hemen yenebilmesi de bir diğer artısı. Yemeğe aniden gelen misafirler için hazır bir çeşit aynı zamanda... Haşlayarak, fırınlayarak ve közleyerek yapılan farklı tarifler var, bu annem ve yengemin yaptığı usül. deneyeceklere kolay gelsin...

Malzemeler:
  • 1 kilo kırmızı biber
  • 1/2 su bardağı zeytinyağı
  • 1 çay bardağı sirke
  • 5-6 adet sarımsak
  • Tuz
  • Maydanoz
Yapılışı:

  • Biberler ocak üzerinde közlenir, kabukları soyulur, ortadan kesilip çekirdekleri temizlenir. (isteyen fırında da közleyebilir, ben çekirdeklerini çıkarıp fırında közleyerek denedim, sonuç başarılıydı)
  • Bir kavanoza bir kat biber bir kat doğranmış ya da ezilmiş sarımsak ve maydanoz olacak şekilde sıralanır. (biberleri ister bütün halde ister irice doğrayarak koyun)
  • Üzerine tuz, zeytinyağı ve sirke ile hazırlanan sos dökülür, kavanoz sıkıca kapatılır, birkaç gün içinde yemeye hazır hale gelir. (bozdolabında birkaç ay saklanabilir.)
Not:

  • Hazırlanan sos biberlerin üzerini kapatacak şekilde olmalıdır, gerekirse yağ ya da sirke miktarını (damak tadınıza göre) artırabilirsiniz ama su eklemenizi tavsiye etmem illa ki ekleyecekseniz közlenen biberi soyarken çıkan biberin kendi suyu eklenebilir.)

Yorumlar

  1. hımm şahane oluyor hele kahvaltıda baylıyorum
    canım yengeninde seninde ellerinize sağlık afiyet bal olsun
    sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Bu tarifi çok beğendim mutlaka deneyeceğim ellerine sağlık Egeciğim. Sevgiler..

    YanıtlaSil
  3. çok güzel denk geldi..çünkü bizde bugün annemle kendimizi kırmızı biberlere adadık:) e tam mevsimi, kış aylarında 5-6 liradan satılan bu lezzet şimdilerde pazarlarda marketlerde 1 lira.. yani özetle çokta ekonomik..
    sevgili editörüm, bu biberleri halka halka doğrayıp poşetleyip direk buzluğa atsak , ihtiyacımız anında teflona alıp blogdaki tarife uygun pişirsek olur mu acaba?? bu konuda sizin tecrübelerinizden,bilginizden faydalanabilirsem çok sevinirim. şimdiden teşekkürler..

    YanıtlaSil
  4. Ellerine sağlık gülüm,turşusuz yapamayanlardanım.
    Kırmızı bibere de bayılırım:)
    Şifa olsun inşallah..

    YanıtlaSil
  5. Sevilcim, kahvaltıda hiç denememiştim :)

    Minecim, umarım deneyince beğenirsin :)

    Melikecim, dediğin şekilde hiç yapmadım, buzluğa koyup çeşitli yemeklerde kullanıyorum ama turşuda közlenmiş olanın daha lezzetli olacğını düşünüyorum. Kolay gelsin canım.

    Cafe Pepela, ben de turşuyu çok severim, teşekkürler, sevgiler.

    YanıtlaSil
  6. Ellerine saglik. Biber tursusu nefis oluyor. Arada hemen yenilsin diye yapmisligim oluyor. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  7. Biberler sıcakken sirke koymak bozmaz mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biberleri soyup hazırlayıncaya kadar ılık hale gelecektir zaten.

      Sil
  8. süper gerçekten ya

    YanıtlaSil
  9. süperya gerçekten

    YanıtlaSil
  10. hazıladoktan sonra dolaptamı mufaza ediyoruz bide aç kavanoz çıkıyor sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet dolapta saklıyorum, kapalıyken dışarda da kalabilir ama açıldıktan sonra dolapta olmalı kısa sürede bozulabiliyor. Kaç kavanoz çıkmıştı şu an hatırlayamıyorum. İlginiz için teşekkürler.

      Sil

Yorum Gönder

Düşüncenizi paylaştığınız için çok teşekkürler!

Bu blogdaki popüler yayınlar

Patates Buğulama

Sarmaşık Kavurması

Ege Usulü Zeytinyağlı Kabak